2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Szervezetfejlesztési programot valósít meg 2013 első negyedévében Miskolcon a Szikra Alapítvány

Szervezetfejlesztési programot valósít meg 2013 első negyedévében Miskolcon a Szikra Alapítvány

Az Elég egy Szikra? – avagy szervezetfejlesztési csomag civil szervezetek részére elnevezést viselő programba Borsod-Abaúj-Zemplén megyei civil szervezetek kapcsolódnak be. A három hónapon át tartó fejlesztés során a bekapcsolódók ingyenes képzéseken, előadásokon, tanácsadásokon, diskurzusokon vesznek részt. A program célja: segíteni a résztvevők szervezeteinek átlátható, fenntartható működését, ezáltal erősíteni a megyei civil közösségeket. A szervezetfejlesztés szó hallatán egyesek kérdőn, mások pedig idegenkedve néznek fel: mit akarnak már megint tőlünk? Elsősorban nem akarunk, hanem kínálunk. Ebben a programban a szervezetfejlesztés leginkább személyek fejlesztését, egyéni kompetenciák kialakítását, bővítését jelenti.
A kínálatot pedig olyan tanácsadások és képzések adják, amelyek a civil szervezetek tagjainak szólnak.
A program egyik legfontosabb elemének tartjuk a 30 órás adományozási, forrásteremtési képzést.
A négy napra osztott tréning alatt a résztvevők megismerhetik azokat a lehetőségeket, módszereket, amelyeknek a gyakorlatban történő alkalmazása révén a szervezet újabb forrásokat, eszközöket, támogatókat tud szerezni a működési céljának eléréséhez.
Igyekszünk a kevésbé ismert, alternatív módszereket is bemutatni, hogy a szervezet minél szélesebb lehetőségek közül választhassa ki azt a formát, amelyiket leginkább megvalósíthatónak talál. A képzés a tervek szerint 2013 márciusában indul.
Ezt megelőzően a civilek már bekapcsolódhatnak egyéni és csoportos tanácsadásokba is. Az egyéni tanácsadások témái szabadok, vagyis azokat maga a szervezet határozza meg.
Ezek a számára legfontosabb kérdésköröket érintik, amikre minél hamarabb szeretnének pontos válaszokat kapni.
A csoportos tanácsadások területei kötöttek, előre meghatározottak, ezeken ugyanis egyszerre több szervezet képviselője vesz részt, így a témának is többeket érintőnek kell lennie.
Az ide kapcsolódó témákat jelen programban az aktualitások, valamint a minden civil szervezetre vonatkozó jogi, törvényi kötelezettségek adják. Így fognak a résztvevők találkozni interaktív előadások formájában a 2011-es civil törvény által keletkeztetett kötelezettségekkel, az alapvető civil adminisztrációs követelményekkel, a könyveléshez tartozó újdonságokkal, mint például a közhasznú jelentés új formája.
A pályázó, vagy pályázni akaró szervezetek részére pedig hasznos csoportos tanácsadási témaként lesz itt szó az EPER-ről, ami itt nem a zamatos gyümölcsöt jelöli, hanem az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer rövidítése, ahol a szervezetek pályázataikat be tudják nyújtani. A gyakorlat azt mutatja, hogy a papíros pályázás ideje lejárt, ezért lehet hasznos nem csak ez a tanácsadás, hanem az ezt kiegészítő alapvető számítógép-kezelési képzés is.
Ha már pályázunk, nem elég ismerni a pályázatkezelő felületet, érdemes azt is tudni, hogyan írjunk nyerésesélyes pályázatot, ezzel kapcsolatban is szervezünk csoportos tanácsadást.
Reményeink szerint a teljes kínálatot igénybe vevő szervezetek megerősödnek; a működésük során felmerülő problémákra, kihívásokra megfelelnek, saját kitűzött, közösségi érdekeket érvényesítő céljaikat elérik.
A programot az Nemzeti Együttműködési Alap, Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma támogatja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek