2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Jazz-est a miskolci szimfonikusokkal

Február 1-én, pénteken este 19 órától a Művészetek Házában rendezi meg Klazz koncertjét a Miskolci Szimfonikus Zenekar

A különleges hangverseny igazi zenei csemegét kínál a zenekar a közönségnek. A szimfonikus és jazz hangzását ötvöző koncerten elhangzik majd Fridrich Gulda Csellóversenye, Oláh Kálmán Hungarian Moods, valamint Zsoldos Béla Movie és Mericske Ernő Vivaldiana című darabjai. A koncerten olyan neves művészek lépnek majd színpadra a Miskolci Szimfonikus Zenekarral mint Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, aki csellistaként működik közre a koncerten, Lukács Miklós cimbalmos, Csepregi Gyula Liszt-díjas szaxofonművész valamint Márffy Gabriella hegedű művésznő. A koncerten közreműködik Dés András és Barcza Horváth József. A zenekart Kovács László vezényli majd.

Klazz koncertek

Kovács László a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és a jazz muzsika elkötelezett híve, több mint 6 éve határozta el, hogy a megszokott szimfonikus koncertektől valami újjal, valami szokványostól eltérővel szeretné meglepni a komolyzenét kedvelő közönséget. Ezen elhatározás eredményeképp születtek meg a Klazz koncertek. Az elképzelés olyan népszerűnek bizonyult, hogy mára elképzelhetetlenné vált az évad Klazz koncertek nélkül.
A sorozat elnevezése a klasszikus és a jazz szavak összevonásából keletkezett, s céljaként azt tűzte ki, hogy a szimfonikus zene műfaji korlátainak átlépésével egy új hangzásvilággal lépjen a színre a város közönsége előtt. Az elmúlt évek során számos neves és nemzetközileg is elismert művésszel dolgozott együtt a miskolci zenekar a Klazz koncertek alkalmával. A vendégek között találjuk ( a teljesség igénye nélkül) Vukán Györgyöt, Oláh Kálmánt, Balázs Elemért, Fekete-Kovács Kornélt, Babos Gyulát, Borbély Mihályt, László Attilát, a Cotton Club Singerst és a Bolyki Brotherst.

Klazz koncert közreműködő művészei

Mérei Tamás
Zenész családban született Szombathelyen, hatéves kora óta gordonkázik. A szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után, 1991-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Onczay Csaba gordonkaművész növendéke, gordonkaművész diplomáját 1996-ban szerezte. 1996-tól az Egyesült Államokban Starker János tanítványa. 1986-ban és 1991-ben az országos csellóverseny, majd 1994-ben a Popper Gordonkaverseny I. helyezettje. Nemzetközi versenyek díjazottja. 1992-ben a bonni Európai Zenei Tehetségek Akadémiáján Bush amerikai elnöknek és Kohl német kancellárnak adott koncertet. 1993-ban a nemzetközi Fiatal Európai Vonósok Fesztiváljának fődíját nyerte el. 1994-95-ben a Classical Winter in Jerusalem (Israel), majd a Pacific Music Festival (Japán) világhírű zenei fesztiválokon nyerte el a szólócsellista címet és olyan karmesterekkel dolgozott együtt mint Lorin Maazel, Christoph Eschenbach és Michael Tilson Thomas. 1997-ben a Los Angeles-i Piatigorsky Csellófesztivál fődíját kapta. Rendszeresen koncertezik szólistaként Európa szinte valamennyi országában, az USA-ban, Japánban, Izraelben. Eddig három szólólemeze jelent meg.

Lukács Miklós

1977-ben született, zenész családból származik, édesapja úgyszintén cimbalmos. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után a klasszikus zene mellett egyre elmélyültebben kezdett foglalkozni a dzseszz világával. Mindeközben nem hanyagolj a klasszikus zenét sem, Eötvös Péter zeneszerző cimbalomra írt műveinek ő a megszólaltatója. Saját zenekara a Lukács Miklós Quintet mellett számos formáció tagja, jelentős produkciók résztvevője Szakcsi Lakatos Bélával, Horváth Kornéllal, Dresch Mihállyal,  illetve Borbély Mihállyal és Balogh Kálmán cimbalomművésszel is játszik duóban. Világhírű jazzmuzsikusokkal is a színpadra lépett; ilyen például Uri Caine, Steve Colman, Archie Shepp, Chico Freeman, Gerard Presencer, Herbie Mann, Tony Lakatos, Roby Lakatos, Chris Potter és Charles Lloyd.
Lukács Miklós 2002-től a Talentum Tánc- és Zeneművészeti Szakközépiskolában tanít, valamint a világhírű gitáros, Snétberger Ferenc által alapított Snétberger Zenei Tehetség Központ tanára.

Csepregi Gyula Szaxofonművész (1958)
A magyar zenei társadalom megítélése szerint ő Magyarország „vezető szaxofonosa”. Nevével közel ötszáz hazai kiadványon találkozhatunk, szinte nincs olyan neves hazai előadó, akinek felvételén nem szerepel vendég szólistaként.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt tanáraként, közel húsz éves tanári működésének eredményeképp a ma hallható, s szintén hírnevet szerzett fiatalabb szaxofonos nemzedék  számos jeles képviselője az ő tanítványaként kezdte pályáját (St. Martin). Emellett a Magyar Rádió volt tánczenekarának, a jelenleg önállóan működő Stúdió 11 zenekarnak szólistája szintén több, mint húsz éve, ill. néhány éve már művészeti vezetője is.
Az ötszörös Emerton díjas, kétszeres Nívódíjas művész többször részesült nemzetközi elismerésben is, úgymint a Hágai Fesztivál különdíja vagy a Finn Rádió Nívó díja, illetve a Norvégiában megrendezett EBU Fesztivál „Kiemelkedő szólista” díja. Évekig volt tagja egy nemzetközi „All Stars” zenekarnak, amelyben világhírű partnerei a neves Mike Stern gitáros, a híres Spyro Gyra zenekarból ismert Dave Samuels vibrafonos, a többszörös Grammy-díjas Yellow Jackets zenekar alapítója, Russel Ferrante zongorista és a legendás Weather Report együttes dobosa, Alex Acuna voltak. Twin Lines Projectnéven adtak koncerteket világszerte.
Csepregi Gyula Magyarország leginkább szívhez szóló szaxofonosa, akinek csodálatos játékában a kiváló technikai tudás mellett az érzelmek legszélesebb skálája is megjelenik. Ahogy baráti körben sokszor emlegetik: a szaxofon megszólaltatásához nemcsak tudás, hanem szív is kell. Szólistaként mindig is a kísérletező, útkereső muzsikusok közé tartozott: elkalandozott a szimfonikus zene területére is (Budapest Symphonic Band), de a popzene területén is otthonosan mozog.

Márffy Gabriella
1947. július 1-jén született Szegeden. 1965-ben végzett a szegedi Zeneművészeti Konzervatóriumban édesapja, Márffy János hegedűművész tanítványaként, majd Kovács Dénes tanítványa lett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 1970-1977 között – miután mesterfokozati vizsgát tett az Accademia Chigianan Franco Gullinál – a luzerni Festival Strings kamarazenekar tagja, majd 2004-ig a berni szimfonikus zenekar szólamvezetője. 2004 után visszatelepült Szegedre, de továbbra is koncertezik. Számos karitatív célzatú koncert előadója és szervezője.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…