2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Hétfőn új házelnököt választ az Országgyűlés
Hétfőn új házelnököt választ az Országgyűlés

Hétfőn új házelnököt választ az Országgyűlés

Hétfőn új házelnököt választ az OrszággyűlésÚj házelnököt választanak a képviselők az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján hétfőn, és várhatóan zárószavazás lesz az új polgári törvénykönyvről (Ptk.). Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az MSZP július 4-i kongresszusán jelentette be, hogy „a baloldal újjáépítése érdekében” szeptemberben lemond posztjáról.

Az MSZP-frakció utódjául Katona Béla frakcióvezető-helyettest jelölte. A 65 éves politikus 1990 óta országgyűlési képviselő. Politikai karrierjének méltó befejezése az Országgyűlés elnöki tisztsége, hiszen Katona Béla már korábban jelezte, a következő ciklusban nem kíván képviselő lenni, nyugdíjba vonul.

 

Képviselői mandátumigazolás is lesz: Németh Szilárd, a Fidesz csepeli politikusa ülhet az Országgyűlésben Deutsch Tamás helyére, aki az Európai Parlamentben megszerzett mandátuma miatt mondott le a magyar parlamentben listán szerzett képviselői helyéről.

Várhatóan megszavazza az Országgyűlés az új polgári törvénykönyvet (Ptk.). A mintegy 1200 paragrafusából álló Ptk. a legterjedelmesebb és legösszetettebb magyar jogszabály lesz. Tervezett hatálybalépéséig, 2010. május 1-ig már alig nyolc hónapja maradt a jogászságnak és az ország lakosságának, hogy felkészüljön a megváltozott szabályozásra.

A jelenleg hatályos, fél évszázada elfogadott és azóta több mint százszor módosított Ptk.-t felváltani hivatott új kódex a bevezető rendelkezések után tartalmazza a személyek jogát, a családjogot – amely eddig külön törvényben kapott helyet -, a dologi jogot (ez többek között a birtok és a tulajdon részletes szabályait tartalmazza), a kötelmi jogot, azaz a szerződésekre vonatkozó rendelkezéseket, továbbá az öröklési jogot.

Az új magánjogi kódex alapvető elve az egyén autonómiájának, méltóságának, a magántulajdonnak és a szerződéses szabadságnak a tisztelete, a versenyképesség, az egyenlő felek egyenlő jogai és a gyengébbek fokozott védelme. A Ptk.-hoz kapcsolódóan számos más jogszabályt is módosítani kell majd.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…