2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Rehabilitálták az eresztvényi Nagy-bányát

Befejeződött Salgótarján közelében az eresztvényi Nagy-bánya rehabilitációja. A felhagyott bányaterület rendezését az ott található kiemelkedő földtani értékek megóvása indokolta. A bányafalon a fokozottan védett uhuk számára fészkelési lehetőséget is kialakítottak. A beruházást a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Európai Uniós KEOP forrásból finanszírozta.

A Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet területén lévő Salgótarján, eresztvényi Nagy-bánya állapota az elmúlt évtizedekben rendkívül leromlott. A kőfejtés befejezését követően a bánya falairól nagy mennyiségű kőzet pergett, omlott le, a bányaudvar egyes részein invazív növényzet (akác) jelent meg. Ezek a folyamatok a földtani értékek állapotát jelentősen lerontották. A korábbi bányavállalkozó az egykori bányászati létesítmények romjain, betonalapjain kívül jelentős mennyiségű építési törmeléket is hátrahagyott. Az évek folyamán ezek mellett kis mennyiségű lakossági hulladék is felhalmozódott.

A rehabilitáció során az épületmaradványokat, betonalapokat, építési törmeléket valamint a kommunális hulladékot egyaránt eltávolították. Megszüntették a meglazult kövek okozta állandó balesetveszélyt és biztonsági védőkorlát, védőtöltés épült a bányafalak teljes hosszában.

A bánya jelentős földtani értéket képvisel. Az itt látható bazalt, bazalttufa képződmények bemutatására tanösvényt hoztak létre valamint kilátópontot alakítottak ki.

A nehezen megközelíthető, függőleges sziklafalakon a fokozottan védett uhu számára fészkelő helyeket alakítottak ki. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei remélik, hogy a madarak hamarosan birtokukba veszik ezeket.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az eresztvényi Nagy-bánya természeti állapotának helyreállítását Európai Uniós forrásból finanszírozta. A tavaly augusztusban kezdődött munkálatok értéke meghaladta a 40 millió Ft-ot.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…