2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Létrejött a Via Carpatia EGTC

dr. Mengyi Roland elnök, JUDr. Zdenko Trebuľa elnök

Dr. Mengyi Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és JUDr. Zdenko Trebuľa Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, 2012. január 09-én, ünnepélyes keretek között Kassán aláírta, a két megye alapításával létrejövő Via Carpatia Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás alapító dokumentumait.

Dr. Mengyi Roland a sajtótájékoztatón elmondta, hogy óriási öröm és siker számára, hogy egy igen alapos és átgondolt előkészítő munka eredményeként, a mai napon aláírásra kerültek a megalapításához szükséges dokumentumok. A regionális együttműködésnek ezen formája meghatározó a megye számára, lehetővé teszi kohéziós forrásokból speciális források bevonását.

Kiemelte, hogy az együttműködés célja az üzleti-gazdasági–és társadalmi kohézió erősítése, a gazdasági környezet fellendítése, munkahelyek megőrzése, megtartása, valamint a közlekedés-infrastruktúra fejlesztése.

A közgyűlés elnöke kihangsúlyozta, hogy mindkét fél egyetértett abban, hogy az Európai Unió fellendítését szolgáló és a következő 20 – 30 évben meghatározó gazdasági területe Európának Kelet-közép Európa lesz, amelynek mind Borsod-Abaúj-Zemplén megye, mind Kassa megye a közepén helyezkedik el, és ez a centrális kihívás erre a két megyére fog nehezedni. Ezen kihívás által nyújtott lehetőségeket meg kell ragadni és a megyékben élő  emberek javára kell tudni fordítani.

Újságírói kérdésre, miszerint ez a csoportosulás, hogyan fogja erősíteni a két régiót Dr. Mengyi Roland elmondta- Ez egy regionális együttműködés, amely külön uniós forrásokhoz tud jutni. Hangsúlyozta, hogy 100 millió Eurós nagyságrendű forrásokról van szó, amely bevonásának lehetőségét most teremtették meg, hatalmas lépést téve a megyék fejlesztése érdekében.

JUDr. Zdenko Trebuľa Kassa Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a két éves múltra visszatekintő szoros együttműködés eredményeként hozta létre a két megye a csoportosulást, amelynek elsődleges célja, hogy az itt lakóknak fejlődést, jobb körülményeket biztosítson.

Kiemelte, hogy az együttműködés keretében segítségül hívják a történelmi hagyományokat, és bízik benne, hogy gyümölcsöző lesz mindkét fél számára ez az együttműködés.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…