2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Mit, hol és hogyan? – avagy ügyintézési kalauz

Kazincbarcika – Jelentős változásokon megy keresztül a közigazgatás, ennek Kazincbarcikán is érezhető a hatása.
Január elsejétől működik a városban a Kazincbarcikai Járási Hivatal, melyhez 22 település közel 70 000 polgára tartozik. A hivatal központja Kazincbarcikán a Fő tér 39. szám alatt található, vezetője Szaniszló János.
Az egykori ÁFÉSZ- székházban található hivatalban – így a már korábban ideköltözött okmányirodában is – hétfőn és csütörtökön egész nap, szerdán pedig délelőttönként várják az ügyfeleket.
Mint ismeretes: a járási kormányhivatalokhoz kerülnek a helyi igazgatáson túlmutató ügyek, mint pl. egyes szociális igazgatási, okmányirodai, illetve a gyermekvédelmi- és gyámügyek. A gyámhivatalok a járási hivatal szakigazgatási szerveként, járási gyámhivatal néven folytatják munkájukat.
A szociális igazgatási ügyek egyharmada is a járási hivatalokhoz tartozik majd. A gyámhivatalokhoz hasonlóan a munkaügyi kirendeltségek, a népegészségügyi intézetek, a körzeti földhivatalok, az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatalok is a járások szakigazgatási szerveként végzik január elsejétől a feladataikat.

Változik a hivatali struktúra is

A szervezeti átalakítás miatt a korábban a polgármesteri hivatal “A” épületében működő építéshatóság, illetve a “B” épületben található szociális osztály is új helyre költözött, ezt követően mindkét csoport a Fő tér 35. szám alatt várja az állampolgárokat.
A közterület-felügyelet és az adócsoport viszont beköltözött a főépületbe, az előbbi a földszinten, az utóbbi pedig a megújult hivatal első emeletén fogadja az ügyfeleket.
A kazincbarcikai polgármesteri hivatal végzi január elsejétől a Sajó-BódvaVölgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás munkaszervezeteinek feladatait. Miután a hatósági feladatok nagy része a járáshoz került, így ez az osztály megszűnik és a jövőben két osztály, a Szervezési, Hatósági és Humánpolitikai Osztály, továbbá a Gazdálkodási Osztály alkotják a hivatal struktúráját. Az engedélyezett álláshelyek száma február elsejétől 71 fő lesz, mivel a városfejlesztési feladatokat – projektek előkészítése, pályázatok megírása, projektmenedzsment – ettől a naptól a Timpanon Kft. látja majd el.

Változás a közoktatásban is

Köztudott, hogy január 1-jétől az általános iskolák esetében a fenntartói feladatok koordinálását – az állam képviseletében – a központi és területi szervekből álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) végzi. A működtetői feladatokat – a szuhakállói tagintézmény kivételével – továbbra is a helyi önkormányzat látja el, vagyis fizeti az intézmények rezsijét, a technikai dolgozókat, karbantartja az épületeket és biztosítja az oktatáshoz szükséges eszközöket. A fenntartó KIK a tankerületi igazgatókon keresztül irányítja az illetékességi területükön működő intézmények pedagógiai munkáját; a kazincbarcikai tankerület vezetője Székelyné Varga Mária lett. A barcikai hivatal a Rákóczi tér 6. szám alatti épületben kapott helyet, miután a képviselő-testület legutóbbi ülésén térítésmentes használatba adta azt a KIK Kazincbarcikai Tankerületének.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek