2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Fodor Gábor visszaadta képviselői mandátumát

Fodor Gábor visszaadta képviselői mandátumát

Fodor Gábor, az SZDSZ volt elnöke átadta Szili Katalin leköszönő házelnöknek parlamenti mandátumát pénteken. Fodor Gábor a házelnökkel folytatott megbeszélése után elmondta: szeptember 14-ei hatállyal mond le a mandátumáról és az ezzel kapcsolatos hivatalos iratokat adta át Szili Katalinnak.

Döntése hátteréről szólva a liberális politikus közölte: számára vállalhatatlan, hogy ma Magyarországon nincs párbeszéd, együttműködés és összefogás sem, s bár hivatásától kell megválnia, „becsületbeli okok” miatt most nem tudja azt folytatni. Az MTI kérdésére azt mondta: nem lép ki az SZDSZ-ből.

 

Arra a felvetésre, hogy alapít-e új pártot, Fodor Gábor azt válaszolta, hogy korai még erről beszélni, mindenesetre tény, hogy a magyar társadalom felfokozott érdeklődéssel tekint egy új politikai erő létrejöttére.

„Nem kívánok azok csoportjához csatlakozni, akik abból próbálnak politikai tőkét kovácsolni, hogy belerúgnak az SZDSZ-be” – fogalmazott, hozzátéve, hogy vannak elképzelései, de hogy mit hoz a jövő, arról majd a megfelelő pillanatban beszél.

Fodor Gábor – aki 1990 óta volt parlamenti képviselő, és legutóbb listán került az Országgyűlésbe – elmondta még: az elmúlt évtizedekben a közért dolgozott, „emelt fővel, tisztán, becsületesen” állhat a közvélemény előtt.

Bár – fejtette ki – erre büszke, az mégis fáj is neki, hogy attól a hivatásától kell most elköszönnie, amelyet eredményesen végzett, és amelyhez van tehetsége.

Az SZDSZ volt elnöke szerint az országban komoly bajban van, Magyarország politikai rendszere és az emberek gondolkodásmódja is megérett a változásra. Ennek kapcsán utalt a korrupcióra, a visszaélésekre, az „elkeseredett” az emberekre, akik közül sokan „politikai hontalannak” érzik magukat, mert nem találják a számukra vállalható politikai tömörülést.

Kérdésre válaszolva Fodor Gábor azt mondta: nem kíván az SZDSZ belső ügyeivel foglalkozni, de a jelenlegi pártelnököt, Retkes Attilát áldozatnak látja. Az a probléma ugyanakkor, amely az ő helyzetét is lehetetlenné tette, ma is fennáll – jelentette ki, utalva arra, hogy a frakció most sem hajlandó együttműködni a párttal.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…