2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Milliárdos támogatások a városnak, a megyének

Miskolc egy év alatt 3,7 milliárd forintos támogatáshoz jutott a Belügyminisztérium támogatásával, hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen a város és Borsod-Abaúj-Zemplén megye idei kormányzati támogatásairól beszéltek.

Fontos, hogy megyénk települései működőképesek maradjanak és pályázatokon is tudjanak sikeresen szerepelni, mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára péntek délután Miskolcon. Ezért fontos, hogy a kormány négy település esetén összesen 3,45 milliárd forintos támogatásról döntött, melyből kiemelkedik Miskolc a kétmilliárdos támogatással.

A döntéssel azt szerették volna elérni, hogy megmaradjon a város likviditása, fizetni tudja a banki hiteleket, a szállítói tartozásokat, de pályázatok önrészéhez is használhatják az összeget. Január 30-áig egyedi megállapodást fog aláírni az önkormányzattal a Belügyminisztérium a támogatás kapcsán. A kérelmek alapján Sárospatak 400, Mezőkövesd 650, míg Mád 400 milliós egyedi támogatást kaphatott.
Az államtitkár arról is beszámolt, hogy az önhiki (önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatása) rendszerében a 2-es és 3-as ütemben is decemberben bírálták el a kérelmeket, megyénkből 267 település juthat összesen 4,445 milliárd forinthoz. Fejlesztési pályázatra 44 önkormányzat 556,9 millió forintot kaphat, a vis maior-pályázatból 16 önkormányzat 285,3 millió forintot kap, míg a Belügyminisztériumnál lévő uniós pályázati önrészeket támogató rendszerből eddig – a két ünnep között lesz még egy közös döntés – 60 önkormányzat 2,255 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott.

Összegzésként Tállai András elmondta, az összes támogatási rendszert figyelembe véve, megyénk települései közül 295 önkormányzat összesen több mint 13 milliárd forintot kapott. Ugyanakkor az ötezer lélekszám alatti települések adósságkonszolidációjával kapcsolatos adatszolgáltatás után az is kiderült, hogy 236 település esetén 3,961 milliárd forintot vállal át az állam. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy ezekkel a támogatásokkal a megye települései át tudnak állni az új önkormányzati rendszerre.

Miskolc gazdasági helyzete stabilizálódni látszik, ebben pedig nagy szerepe van Tállai Andrásnak is, mondta Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. A munkának kezd beérni a gyümölcse, egy adósságspirálban lévő várost vettek át 2010-ben, de sikerült stabilizálni a helyzetet, más gazdálkodásra állították át. A Belügyminisztériumon keresztül 3,7 milliárd forintnyi támogatást kapott Miskolc, ez az adósságátvállalással együtt hatalmas segítség. A város vezetését és a kormányt dicséri, hogy hiteles, stabil gazdálkodása van Miskolcnak és 2013-ban már fejlesztésekben gondolkodhatnak. Pedig mindent megtett az előző városvezetés, hogy ez ne így legyen. Még egyszer azonban nem lépnek ugyanabba a vízbe, nem lehet a jövőben olyan gazdálkodást folytatni, mint amit az előző vezetés.

A családok megmentése után az önkormányzatok következnek, mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. Az emberek eddig nem is tudták, nem is voltak vele tisztában, hogy milyen nehéz helyzetbe kerültek az önkormányzatok. Pedig volt olyan település, ahol nem tudtak rezsit vagy béreket fizetni. Ezek a problémák most megoldódnak, több százmilliót kaptak az önkormányzatok, így megnyugodhatnak a polgármesterek és a képviselők. Nagyon szép karácsonyi ajándék ez a kormánytól, tette hozzá.

2010-ben a csőd szélén állt az ország és Miskolc is, ami a korábbi MSZP-s vezetésnek köszönhető, jelentette ki Sebestyén László országgyűlési képviselő. A szocialisták 3 milliárd forintos fejlesztési hitellel vették át a várost, és nyolc év alatt ezt feltornázták 60 milliárd fölé, vagyis meghússzorozták. Most ezt ellenzékből igyekeznek elbagatellizálni, pedig ez a problémák fő oka. A kormány segítsége nélkül nem tudta volna Miskolc a csődhelyzetet elkerülni, így a segítséget csak köszönni lehet.

Forrás:minap.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ha lemaradtál vagy kimaradtál
Bizonyára sokan vannak azok, akik a február 15-i megadott határidőig nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, most mégis úgy döntenek, hogy szeptem…