2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Észak-Magyarország Kicsinyeiért

Uniós támogatással megújul a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülötteket ellátó centruma

„A projekt alapvető célja, hogy megteremtse az észak-magyarországi régióban a korszerű, költség-hatékonyan működő PIC III ellátást” – hangzott el az „Észak-Magyarország kicsinyeiért” elnevezésű projekt sajtótájékoztatóval egybekötött nyílt napján november 27-én, kedden, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban.

Dr. Csiba Gábor, az intézmény igazgatója köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy gyakran esik szó a megyei kórház Csillagpont projektjéről, most azonban egy másik pályázatról, lesz szó, egy olyan fejlesztésről, amelynek köszönhetően az észak-magyarországi régióban, de az egész országban javulni fog az újszülött és koraszülött ellátás. Ez a fejlesztés jól illeszkedik a Csillagponthoz, ami – a beruházásokon túl – egy kórházfejlesztési filozófiát is jelent – mondta az igazgató.

„A koraszülés a világban a 10-12. helyen áll a halálokok között, az „Észak-Magyarország kicsinyeiért” projekt keretében a megyei kórház olyan orvosi eszközöket szerez be, olyan informatikai rendszert épít ki, amelyeknek köszönhetően csökkenthető a csecsemőhalál, javítható a koraszülött-ellátás minősége”  – kezdte tájékoztatóját Dr. Bezsilláné dr. Szűcs Ildikó, a kórház Koraszülött és Újszülött Patológiai Osztályának főorvosa.

Kiemelte: a pályázat teljes költségvetése 399 948 715 forint, ennek 90 százaléka Európai Uniós támogatás. A projekt keretén belül 375 millió forint értékben valósul meg informatikai és orvos-technológiai eszközök fejlesztése. A projekt 2011. október elseje és 2013. március 31-ike között valósul meg.

Az alapvető cél az észak-magyarországi régióban a korszerű, költséghatékonyan működő PIC III ellátás biztosítása.(A Perinatális Intenzív Centrum (PIC) az újszülöttekre szakosodott intenzív centrum). A főorvos hangsúlyozta: az intézmény számára kulcsfontosságú a csecsemőhalandóság csökkentése, és a projekt kapcsán a műszerezettség javítása ennek a célnak az eléréséhez nagymértékben hozzájárul. Az informatikai fejlesztés pedig a mért adatok tárolását teszi majd lehetővé.

A főorvos beszélt arról is, hogy az egységes ellátás, és a költséghatékonyság figyelembe vételével a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és az egri Markhot Ferenc Kórház – eleget téve a szaktárca elvárásainak – együttműködési szerződést kötött, amely a TIOP-2.2.2 pályázat keretében beszerzésre kerülő eszközök közös beszerzéséről rendelkezik. Ennek megfelelően a közös szakmai anyag és műszaki specifikáció kidolgozása után 2012. november 22-én megjelent az orvostechnikai eszközök közbeszerzési kiírása.

Az „Észak-Magyarország kicsinyeiért” elnevezésű projekt kapcsán dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, miniszteri biztos elmondta: örül ennek az újabb fejlesztésnek, amely a megye, a régió egészségügyi ellátásának színvonalát javítja, növeli az itt élők komfortérzetét. Hozzátette: az ilyen fejlesztések hozzájárulnak a megye megtartó erejének erősödéséhez.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek