2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Az IMF meghosszabbította Magyarország hitelkeretének lejáratát
Az IMF meghosszabbította Magyarország hitelkeretének lejáratát

Az IMF meghosszabbította Magyarország hitelkeretének lejáratát

Az IMF meghosszabbította Magyarország hitelkeretének lejáratátAz eredeti, 2010 márciusi határidő helyett októberig hívhatja le Magyarország az IMF-Világbank készenléti hitelének fel nem használt részleteit, a hitelkeretet biztosító nemzetközi szervezetek jóváhagyták a magyar fél kérését – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter hétfőn Budapesten.

Oszkó Péter közölte: Magyarország számára már rendelkezésre áll a Világbank 1 milliárd eurós hitele is. A pénzügyminiszter az IMF-EU delegációjával közösen tartott sajtótájékoztatón ismertette: továbbra is 6,7 százalékos idei és 0,9 százalékos jövő évi gazdasági visszaesést prognosztizál a Pénzügyminisztérium, változatlan az államháztartási hiánycél is: 2009-re a GDP 3,9, jövőre 3,8 százaléka lesz.

A pénzügyminiszter hozzátette: a tárgyalódelegációval egyetértettek abban, hogy a 3,8 százalékos hiánycél elérhető jövőre.

A mostani felülvizsgálatot követően Magyarország 55 millió eurót hívhat le az IMF-EU-Világbank készenléti hiteléből – mondta James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációvezetője. Hozzátette: a megállapodás alapján a még rendelkezésre álló hitelforrást négy egyenlő, 800 millió eurós részletben lehetne lehívni a meghosszabbított futamidő hátralévő ideje alatt.

Morsink közölte azt is: az IMF megfelelőnek ítéli az MNB eddigi kamatpolitikáját és továbbra is óvatos monetáris politikát javasol. A jövő évi költségvetésről azt mondta: az megfelelő garanciákat tartalmaz a kockázatok kezelésére.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek