2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Az államháztartás hiánya augusztusban 97,7 milliárd forint volt
Az államháztartás hiánya augusztusban 97,7 milliárd forint volt

Az államháztartás hiánya augusztusban 97,7 milliárd forint volt

Az államháztartás hiánya augusztusban 97,7 milliárd forint voltAz államháztartás hiánya augusztusban 97,7 milliárd forint, így az első 8 hónapban 913,5 milliárd forint volt – közölte a Pénzügyminisztérium. Értékelésük szerint az adatok azt mutatják, hogy az államháztartás folyamatai alapvetően a tervezett, a prognózisban felvázolt pályának megfelelően alakultak.

Az év nyolcadik hónapjában a vártnak megfelelően mindhárom alrendszerben mérsékelt hiány keletkezett. A központi költségvetésben 54,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapoknál 13,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál pedig 28,9 milliárd forintos deficittel zártak.
 
Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – hiánya augusztus végén 913,5 milliárd forintot ért el. Az államháztartás első hét havi hiánya 815,8 milliárd forint volt, júniusban 245,9 milliárd forint deficitet mutatott, az első félévben a pénzforgalmi hiány 814,6 milliárd forint lett.

A szaktárca júniustól három hónaponként ad pénzforgalmi szemléletben államháztartási előrejelzést – amely az önkormányzatok nélküli mérleget tükrözi -, a legújabb szerint szeptember végére 1.067,7 milliárd forint hiány várható.

Az idei évre GDP-arányosan, pénzforgalmi szemléletben 991,8 milliárd forint hiányt vár a pénzügyi tárca, ami a GDP 3,8 százaléka, mivel az év utolsó három hónapja hagyományosan többletet mutat.

Tavaly júliusban az államháztartás – önkormányzatok nélkül – 140,6 milliárd forint többlettel zárt, az első nyolc hónap összesített mérlege 672,5 milliárd forint deficitet mutatott.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…