2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megvan az Országos történelmi vetélkedő nyertes csapata!

Megvan az Országos történelmi vetélkedő nyertes csapata!

Megvan az Országos történelmi vetélkedő nyertes csapata!

Eldőlt, hogy kik utazhatnak Erdélybe

Szombaton zajlott az Országos történelmi műveltségi vetélkedő döntője, így kiderült, hogy melyik csapat nyerte a népszerű hazai középiskolás versenyt. A Nemzeti Tankönyvkiadó és a budapesti Németh László Gimnázium által idén tavasszal is meghirdetett megmérettetésre összesen 360 csapat nevezett, a döntőben közülük a legjobb tíz szállhatott harcba a fődíjként meghirdetett erdélyi körutazásért. A több fordulós, sokféle feladatot tartalmazó versenyt végül a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium Német spec csapata nyerte meg, de dobogón végzett a szekszárdi Garay János Gimnázium Nero, valamint a budapesti Szent István Gimnázium Convector csapata is.

Április közepén indult útnak az idei, immár negyedik alkalommal meghirdetett Országos történelmi műveltségi vetélkedő. A tavaszi elődöntő és a szeptemberi középdöntő során például forrásfelismeréssel, keresztrejtvénnyel, rajzolással, szövegkiegészítéssel kellett megbírkózniuk a diákoknak, és a feladatok megoldása során idén először a közösségi médiát is használniuk kellett.

A budapesti döntő a „középkor virágzása és hanyatlása” témakörre épült. A végső megmérettetésre színes magazint kellett készíteniük a csapatoknak, amelyben egy kitalált, középkori fesztivált mutattak be. A zsűri a magazin kivitelét, a cikkek színvonalát, az írások stílusát és nyelvhelyességét, valamint a triók két perces bemutatóját is figyelembe vette az értékelésnél. Ezt követően tesztfeladatokkal, a korszak tárgyi emlékeinek bemutatásával, villámkérdésekkel és középkori törvények elleni vagy melletti érveléssel bizonyíthatták rátermettségüket a csapatok. A döntő során a legizgalmasabb feladatnak a kincskeresés bizonyult, amelyben egy középkori csatát kellett azonosítaniuk a trióknak mert az egykori csatatéren találhatták meg az elrejtett kincset.

A Nemzeti Tankönyvkiadó és a Németh László Gimnázium által szervezett több hónapos küzdelmeben végül a szolnoki Német spec csapat végzett az élen. Ők és felkészítő tanáruk vehetenek részt a négynapos erdélyi körutazáson. A második helyet a Nero csapat, míg a harmadik helyezést a Convector trió nyerte el, akik értékes könyvjutalmat kaptak. A diákzsűri és a feladatkészítők különdíjjal jutalmazták a szekszárdi Xexész és a nyelvtörők csapatot az elkészített magazinért és a versenyen való szereplésükért.

 

A 2012-es Országos történelmi műveltségi vetélkedő eredménye:

Helyezés Iskola neve Helység Csapat Felkészítő tanár neve
1. Verseghy Ferenc Gimnázium Szolnok Német spec Káliné dr. Kovács Ilona
2. Garay János Gimnázium Szekszárd Nero Nagy László
3. Szent István Gimnázium Budapest Convector Sándor Miklós
4. Földes Ferenc Gimnázium Miskolc Földes Triumvirátus Dr. Szabó Istvánné
5. Földes Ferenc Gimnázium Miskolc DIANFLÓ Dr. Szabó Istvánné
6. Bazja Józsf Gimnázium és Szakközépiskola Hatvan Magyar vándor Bodonyiné Balog Erzsébet
7. Garay János Gimnázium Szekszárd Xerxész és a nyelvtörők Dr. Gesztesi Enikő
8. II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Budapest Kultúrhad Schmidt Gabriella
9. Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szeged Tarquinius különbusz Pataki Balázs
10. Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnázium Veszprém Kakaós csiga Arnhoffer Ferenc

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek