2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Kötelező biztosítás: betiltotta a bónuszvédelmet a PSZÁF

Kötelező biztosítás: betiltotta a bónuszvédelmet a PSZÁF

Négy biztosító és egy független biztosításközvetítő számára határozataiban megtiltotta a jogsértő, károkozás esetén is „bónuszvédelmet” ígérő biztosítási tevékenység végzését a PSZÁF. Egy biztosítót tavalyi díjhirdetési hibájának megismétléséért, egy másikat honlapján meg nem jelentetett tarifájáért is megbírságolták.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 13 darab, ma közzétett határozatában kötelezte a biztosítókat az azok által 2012. október 30-án megjelentetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjhirdetményekben szereplő jogsértések megszüntetésére. A tiltás a Genertelre, a Generali-Providenciára, KÖBÉ-re, a Wáberer Hungáriára és egy független biztosításközvetítőre, a Netrisk Első Online Biztosítási Alkusz Zrt.-re vonatkozik.

A hatóság – amely a 2013-tól életbe léptetendő tarifák meghirdetése után gyors célvizsgálatot is lefolytatott több piaci szereplőnél – kötelezte az érintett biztosítókat, hogy 2012. november 16-án immár a jogszabályokkal összhangban ismételten hirdessék meg díjtarifájukat honlapjukon, illetve az eredeti díjhirdetést leközlő két napilapban. A bonus-malus díjszorzóikat jogsértő módon közzétett biztosítók számára a PSZÁF ugyanakkor 2013. január 2-ai határidővel írta elő a korrigált díjtarifák ismételt nyilvános közzétételét. Utóbbi kapcsán a hatóság vezetői levélben hívta fel 9 biztosító és a fedezetlenségi díjat meghirdető biztosítószövetség (MABISZ) figyelmét arra: a jövőben kellő alapossággal készítsék el tarifa hirdetményeiket.

Négy biztosító – Genertel Biztosító Zrt., Generali-Providencia Biztosító Zrt., KÖBE Kölcsönös Biztosító Egyesület, WÁBERER Hungária Biztosító Zrt. – és egy független biztosításközvetítő – Netrisk Első Online Biztosítási Alkusz Zrt. – esetében a PSZÁF megtiltotta a biztosított károkozása esetén is a meglévő bónuszfokozata megtartását, vagy az annak romlásából adódó díjfizetési kötelezettség ellensúlyozását szavatoló biztosítás további nyújtását. E konstrukció ugyanis ellentétes a bonus-malus rendszer alkalmazásával, a kgfb-hez kínált jogellenes kiegészítő terméknek minősül, s megsérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról rendelkező törvényt.

Egy millió forintos bírsággal sújtotta a PSZÁF az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt.-t, mivel ugyanazt a díjhirdetési hibát követte el, mint egy évvel korábban. A társaság díjtarifájának egyik korrekciós tényezőjénél ugyanis a szöveges leírás szerint nem, a kiegészítő táblázat szerint viszont jár kedvezményesen korrigált díj a gazdálkodó szervezeteknek. Két millió forint bírságot kell megfizetnie a WÁBERER biztosítónak, mivel – a jogszabályi előírást megszegve – 2012. október 30-ig honlapján nem tette közzé a következő évre vonatkozó kgfb-díjtarifáit, továbbá díjhirdetménye több szempontból is kifogásolható volt.

Vezetői levélben tájékoztatta a PSZÁF a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét arról, hogy egyes biztosítók (bizonyos feltételek teljesülése esetén) ingyenes kgfb-szerződést kínálnak, míg mások a kgfb-szerződéshez ingyenesen kiegészítő biztosítási fedezete(ke)t nyújtanak. Ez a kgfb díján alapuló baleseti adó, illetve egyes nem-életbiztosításoknál a biztosítási adó kapcsán adójogi kérdéseket vet fel. A felügyeleti hatóság ugyancsak levélben hívta föl a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének figyelmét arra, hogy a Genertel és a KÖBE biztosítók a kgfb-díj korrekciós tényezőire vonatkozó üzembentartói nyilatkozatoknál személyes adatnak minősülő, a kgfb szerződésekhez nem szükséges információkat kívánnak begyűjteni és kezelni.

A PSZÁF döntésével összhangban a netrisk.hu megszüntette az érintett biztosítók bonusvédelem termékeinek forgalmazását – közölte az online alkusz az MTI-vel. Közleményükben hozzátették, hogy a netrisk.hu portálon a választott biztosítótól függetlenül, ingyenesen volt elérhető a bonusvédelem.

A CLB független alkusz cég arra hívta fel a figyelmet, hogy a bonusvédelmi biztosítás tiltása a négy biztosító mellett akár több tízezer olyan ügyfelet érint, akik éppen e kedvezmény miatt már meg is kötötték az új kgfb szerződésüket. Ezeket már nem lehet felbontani, ugyanis ezt is tiltja a törvény – fűzték hozzá.  MTI

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…