2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Ízelítő a GoodFood Világkonyha novemberi lapszámából

Ízelítő a GoodFood Világkonyha novemberi lapszámából

Ha lehetne büntetlenül enni a tésztaételeket, én egész életemben ellenék velük – vallja be Liptai Claudia

Jön a tél, készüljünk lélekmelengető fogásokkal! – ajánlja a címoldalán az aktuális lapszám és Ördögh Bálint vezető szerkesztő, aki szerint kell valami, ami ilyenkor feltölt energiával. Ezért aztán egyre jobban esnek a melengető ételek. Például a levesek – na, ebben igazán erősek vagyunk, sőt, valóságos nemzeti sport idehaza a tartalmas leveskészítés. Vagy a tepsis sültek – azok között is a nagy kedvenc, a rakott krumpli jóféle kolbásszal, vastagon, tojással, tejföllel, a lényeg, hogy sok legyen. De ilyenkor jöhet a sütőtök is – kemencében, avagy mezei sütőben sütve, kinek hogy akad, mézzel csorgatva, esetleg egy kicsit fűszerezve (gyömbér, chili, kardamom) a bevállalósabbaknak.

Figyeljetek, most jön az igazi cirkuszi mutatvány!

Liptai Claudia tűzforró alapanyagból gyúrja meg a szilvás gombócokat. Jól tűri a megpróbáltatásokat, és elárulja, hogy nem először csinálja. Nem tartja magát különösen jó szakácsnőnek, és bátran beismeri, hogy van még mit tanulnia a konyhában. De amit megfőz, azt jókedvvel és szeretettel készíti. Az ízek valahogy engedelmeskednek, és minden összeáll – mondja nevetve. Szerinte a főzésnél az ízérzék a legfontosabb. Ízléséhez a magyar és az olasz konyha áll igazán közel. Nagyon szereti a leveseket. Olyan is előfordult, hogy az étteremben először kikért egy húslevest, aztán második fogásnak egy gulyást.

Liptai Claudia receptje
Farfalle paradicsomos-articsókás sugóval 4 személyre

60 dkg farfalle tészta, olívaolaj, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 2 kis gerezd fokhagyma, 5 dkg bacon kockára vágva, 60 dkg darált hús (sertés), 1 dl száraz fehérbor, 1 ek. balzsamecet, 2×400 g (konzerv) hámozott, kockára vágott paradicsom, oregánó, bazsalikom, só, bors, 1 üveg lecsepegtetett articsókaszív, 2 ek. kapribogyó,1 ek. tejszín

1. A csomagoláson látható leírás szerint főzzük meg a tésztát. A vöröshagymát és a fokhagymát futtassuk meg az olívaolajon, tegyük rá a bacont, és az egészet alaposan forgassuk át. Tegyük bele
a darált húst, és süssük fehéredésig.
2. Öntsük fel 1 dl fehérborral, sózzuk, borsozzuk. Öntsük bele a 2 konzerv
paradicsomot. Ízesítsük bazsalikommal, oregánóval és balzsamecettel. Egy kis ideig főzzük az egészet együtt.
3. Ha a hús már átfőtt, tegyük bele az articsókát, a kapribogyót és a tejszínt. Egy rottyanás után már jó is az egész. Farfalle tésztával és parmezánnal tálaljuk.
Adagonként: 1219 kcal, 50,7 g fehérje, 127 g szénhidrát, 50,5 g zsír, 1,8 g rost

A nehéz borokhoz, a gyönyörű pezsgőkhöz hozzáillő ételek kellenek – állítja a Hónap Séfje.

Nemesné Barbara a Bock Pince Panzió Étterem séfjének kedvenc étele a sütőben készült töltött káposzta.  Barbara a hetvenes években kezdett el szakácsként dolgozni a budapesti Volga szállóban, majd jóval később Bíró Lajos hívására a Múzeum Kávéházban főzött tizennyolc éven át, és négy éve tette át a székhelyét Villányba. Azt mondja, nőként nehezebb ez a pálya, de ez nem feltétlenül baj. Ezen a pályán csak akkor leszel sikeres, ha rengeteg munkát, kitartást és szeretetet fektetsz bele.  Ehhez erősnek kell lenni, és szívvel-lélekkel lehet csak csinálni. Csak jót, csak szépet és csak olyat, amit te is megennél!  Ez Barbara hitvallása, és ezt tanítja a szakácsainak is.

A Hónap Séfje ajánlata
Szivárványos balatoni fogasfilé roston sütve, roppanós zöldségekkel, sáfrányos mártásban 4 személyre

70-80 dkg fogasfilé, 1 ek. kukoricaliszt, 1 kk. só, 15 dkg vaj, 1 kisebb fej cékla, 3 ek. olívaolaj
1 nagyobb sárgarépa, 1 nagyobb fehérrépa, 1 kisebb cukkini, 3 kisebb karfiolrózsa, 3 kisebb brokkolirózsa, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 2 szál újhagyma, csipetnyi sáfrány, 2 csipetnyi őrölt fehér bors

1. A fogasfilét daraboljuk fel, a céklát hámozzuk meg, és reszeljük le. Kevés vízzel keverjük össze, és a fogasfiléket kenjük be a céklamasszával, majd 1-2 órára tegyük hűtőbe. Ezután öblítsük le, törölgessük meg papírtörlővel, enyhén sózzuk a bőrös filét. Mártsuk kukoricalisztbe, és kevés vaj és olívaolaj keverékén a bőrös oldalát süssük ropogósra 2-3 perc alatt, majd a másik felét is kissé süssük meg. Olvasztott, kb. 70 fokos vajban 20 percig pihentessük tálalásig.
2. A zöldségeket pucoljuk meg, majd szeletelővel vágjuk vékonyra, és kevés vajon és olívaolajon hirtelen süssük meg. Enyhén sózzuk, borsozzuk, tálalásig tartsuk melegen.

Sáfrányos vajmártás
Az újhagymát vágjuk finomra, enyhén sózzuk, majd futtassuk meg vajon. Öntsük fel fehérborral, kevés vizet adjunk hozzá, forraljuk be az 1/3-ára, és finom tűzön süssük meg. Tejszínnel öntsük fel, forraljuk fel a sáfránnyal, ha kell, sóval, kevés cukorral ízesítsük. Tálalásnál a meleg tányér közepére öntsük a mártást, majd a roppanós zöldségeket helyezzük rá, a fogasfilét pedig tegyük mellé.
Adagonként: 643 kcal, 40,5 g fehérje, 18 g szénhidrát, 42 g zsír, 2,4 rost

Mindezeken túl gyors és praktikus fogásokat kínál a lap a hét minden napjára, megtudhatjuk, hogy a ponytpatkón túl is van élet, és Gordon Ramsay mesterkurzusából a serpenyőben sült fésűkagyló kétféle sütőtökkel receptet ismerhetjük meg.

A GoodFood kilencedik lapszáma már kapható az újságárusoknál.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…