2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Miskolci Egyetem akkreditációt kapott a szigorú FOUNDATION™ Akkreditált Oktató Program alapján

A Miskolci Egyetem akkreditációt kapott a szigorú FOUNDATION™ Akkreditált Oktató Program alapján

A Miskolci Egyetem az első akkreditált FOUNDATION fieldbus oktató központ Közép-Kelet Európában
A Fieldbus Foundation, amely sajtótájékoztatót tartott a Miskolci Egyetemen, ma nyilvánosságra hozta, hogy az Egyetem sikerrel teljesítette a szigorú akkreditációs eljárást, annak feltételeként, hogy olyan oktatási helyszín lehessen, amely a FOUNDATION Certified Training Programme (FOUNDATION Akkreditált Oktatási Program – FCTP) szerint akkreditált fieldbus oktató kurzusokat tarthat. Ez a program egységes standardokat határoz meg a fieldbus oktatás tantervére vonatkozóan az egész világon, és meghatározza az ezen technikát tanulók által elsajátított tudás elfogadható szintjeit.

A Miskolc Egyetem az akkreditált FOUNDATION fieldbus oktatás preferált színhelye lesz a Közép- és Kelet-Európa régióban.

Szigorú eljárások vannak érvényben, amelyeket az oktatási intézményeknek be kell tartaniuk ahhoz, hogy akkreditált oktatási helyszín státuszt nyerhessenek, és hogy a kurzusok oktatóit és a tantervét akkreditálhassák. Az akkreditált oktatási központok számára követelmény, hogy multiple host-okat és eszközöket üzemeltessenek annak érdekében, hogy bebizonyítsák szakértelmüket a fieldbus technológia területén. Auditálási eljárásnak kell megfelelniük azért is, hogy biztosítsák, hogy a kurzusaik tananyaga szigorúan megfelel az előírt oktatási standardoknak, amelyek kiterjednek a következőkre: fieldbus szegmens határok; az eszközök cseréje; a különböző szoftver csomagok parancsai, ikonjai, menüi, a képernyő kialakításai és a konfigurációt lehetővé tevő kommunikáció, ütemezés és funkció blokk kiosztások.

Továbbá, az akkreditált oktatóknak is auditálási eljárásnak kell megfelelniük, hogy bizonyítsák, hogy megvalósítják a meghatározott Fieldbus Foundation oktatási célokat. Az oktatóknak be kell bizonyítaniuk szakértelmüket olyan területeken, mint az ember-gép kapcsolat (Human-Machine Interface – HMI) eszközei, a fieldbus hibakeresése, egyszerű eszköz konfigurációk, valamint eszközalkalmazás és funkcionalitás a fieldbus hálózatban.

Az FCTP célja, hogy emelje az akkreditált FOUNDATION fieldbus oktatást nyújtó intézmények ismertségét és elismertségét, és hogy biztosítsa, hogy a kurzusokat tartó oktatók szakképzettek, nagy tudással és technikai ismeretekkel rendelkeznek. Az akkreditálás révén a program bebizonyítja a leendő végfelhasználó hallgatók számára, hogy a fieldbus oktató központok és azok oktatói szigorú kritériumokon alapuló értékelési folyamatnak feleltek meg és rendelkeznek a szükséges képesítésekkel ahhoz, hogy a létező legjobb oktatást nyújtsák. Csak az akkreditált intézmények használhatják a hivatalos FCTP logót.

A Fieldbus Foundation’s Global Marketing igazgatója, Larry O’Brien, örömmel fogadta egy újabb akkreditált intézmény csatlakozását. Azt nyilatkozta “Egy intézmény alkalmazottainak az eredményes és egységes képzése a kulcs az olyan fejlett technológia sikeres tervezéséhez és átfogó projekt-szintű megvalósításához, mint a FOUNDATION fieldbus“.

Hozzátette: “Ez az akkreditáció egy rendkívüli mértékben átfogó, gyártó semleges oktatás-megközelítést biztosít. A felhasználó rendelkezni fog a szükséges tudással, hogy ismereteken alapuló döntést hozhasson a rendszer megtervezését, a host, az eszköz és az alkatrész kiválasztását, és a kialakítás megvalósítását illetően, aminek a segítségével biztos lehet a projekt eredményében. Az irányítástechnikai végfelhasználók maximalizálni akarják a fieldbus műszerezésbe és a kontroll rendszerekbe történt befektetéseik hasznát — és a tapasztalat azt mutatja, hogy az operátorok, mérnökök és technikusok képzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a technológiából.”

A FOUNDATION Akkreditált Oktatási Program jelenleg három szinten nyújt akkreditációt, amihez további szintek csatlakozhatnak a jövőben. A jelenlegi akkreditációk a következők: FOUNDATION Certified Professional (FOUNDATION Akkreditált Szakértő), FOUNDATION Certified Support Specialist (FOUNDATION Akkreditált Asszisztens), és FOUNDATION Certified Technical Specialist (FOUNDATION Akkreditált Technikai Asszisztens).

A Miskolci Egyetem Alkalmazott Műszaki Földtudományi Kutatóintézete Műszerfejlesztési és Informatikai Osztálya sok éven működött közre olyan kutatási projektekben, amelyek ipari kommunikációs rendszerek alkalmazására, fejlesztésére és oktatására irányultak. Ez alatt az idő alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a folyamatautomatizálási iparban a felhasználóknak és a gyártóknak egyaránt alapvető hiányosságai vannak az új ipari kommunikációs rendszerek és azok funkcionalitása terén az elméleti tudást és a gyakorlati tapasztalatot illetően. Az volt a vélemény, hogy ez az elégtelen ismeret jelentős, és negatív hatást gyakorol a befektetési projektek megtérülésére és ütemezésére. Erre reagálva a Kutatóintézet több szponzoráló gyártó támogatásával 2000-ben létrehozta a dedikált Ipari Kommunikációs Kutató és Oktató Laboratóriumot.  

A Miskolci egyetem három oktatója kapott akkreditációt FOUNDATION oktatási kurzusok vezetésére. Subert József, Füvesi Viktor és Bölkény Ildikó az Alkalmazott Műszaki Földtudományi Kutatóintézet Műszerfejlesztési és Informatikai Osztályán dolgoznak és az oktatási és kutatási feladataikon túl kulcsfontosságú szerepet töltenek be az évente megrendezett Distributed Control Systems (DCS) találkozó program- és szervező bizottságában; ez a találkozó igen jelentős esemény a magyar folyamatirányító mérnökök számára.

A Miskolci Egyetem a FOUNDATION Certified Support Specialist (FOUNDATION Akkreditált Technikai Asszisztens) kurzust rendezi ezentúl. A jelentkezéseket a Fieldbus Foundation Education/End User Certified Training website-on és a Certified Training Centre – Miskolc website-n várjuk.

Dr. Jónap Károly, a Műszerfejlesztési és Informatikai Osztály osztályvezetője hozzáfűzte: “Az akkreditáció azért fontos a Miskolci Egyetem számára, mivel ezzel a Foundation hivatalosan elismer minket minőségi oktatási központként. Ez garanciát nyújt az ügyfeleinknek arra nézve, hogy a kurzusaink tartalma, tananyaga és az oktatók tudása valóban korszerű.” Hozzátette: “örömmel tekintünk a Fieldbus Foundation-nal a kölcsönösen előnyös partneri kapcsolat elé ”.

Jürgen George, a Fieldbus Foundation Közép- és Kelet-Európai Marketing Bizottságának (FFCEEMC) elnöke örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Miskolci Egyetem elnyerte az akkreditációt.  “Az FFCEEMC egyik kulcsfontosságú célkitűzése az, hogy technikai oktatást, támogatást és információt nyújtson a FOUNDATION technológiáról és alkalmazásairól a felhasználóinak és potenciális felhasználóinak az egész közép- és kelet-európai régióban a helyszínen és, ha lehetséges, egy ottani nyelven.” Hozzátette: “Az, hogy akkreditált oktatási központunk van itt Magyarországon, támogathatja a közép- és kelet-európai régió műszaki oktatási szükségletét és ez minden érintett számára nagy eredmény.”

A világon az FCTP program szerint jelenleg akkreditált intézmények többek közt a következők: Fieldbus Center (Lee College, Egyesült Államok); Trine University (Egyesült Államok); SAIT Polytechnic (Kanada); STC Group – Brielle, (Hollandia), Miskolci Egyetem (Magyarország); Waseda University (Japán); és King Mongkut’s Institute of Technology, (Thaiföld). A programban résztvevő további intézmény: Sinopec Yanshan (Kína).  

Ha további információt szeretne az akkreditált képzésről és a FOUNDATION fieldbus oktató helyekről, kérjük, látogasson el a Fieldbus Foundation weboldalának Education/End User Certified Training részére.

A Fieldbus Foundation

A Fieldbus Foundation egy globális nonprofit társulás, amely vezető folyamat-végfelhasználókból és automatizálással foglalkozó cégekből áll. A Fieldbus Foundation-on belül végfelhasználók, gyártók, egyetemek és kutatóintézetek működnek együtt olyan automatizált infrastruktúra kifejlesztésén, amely lehetővé teszi, hogy a folyamatunkat nagy felbontásban láthassuk; hatékonyan kezelhessük az információt; és optimáljuk az embereket, a folyamatokat és a technológiát. További információt a www.fieldbus.org weboldalon talál.

A Miskolci Egyetem

A Miskolci Egyetemet 1949-ben alapították és ez a legnagyobb egyetem Észak-Magyarországon. A székhelye az északi ipari régió legnagyobb városa, így az első karok a nehéziparhoz, a kohászathoz és a bányászathoz kapcsolódtak. Az 1980-as évek óta az Egyetem profilja kibővült több mást karral, pl. a jogtudomány, a gazdaságtudomány, bölcsészet, zeneművészet és pedagógia terén. Az Egyetemnek jelenleg több mint 100 tanszéke van és több mint 15.000 hallgatót oktat.

A FOUNDATION fieldbus oktatási központ az Egyetem Alkalmazott Műszaki Földtudományi Kutatóintézete Ipari Kommunikációs Kutató és Oktató Laboratóriumában található.  

A Miskolci Egyetem Alkalmazott Műszaki Földtudományi Kutatóintézete 1995 óta rendezi meg évente a Distributed Control Systems (DCS) találkozót. A Miskolc-lillafüredi Palota szállóban tartott három napos rendezvény kulcsfontosságú esemény a magyar irányítástechnikai mérnökök számára, amelyen ipari szakemberek, kutatók és végfelhasználó szakemberek tartanak magas színvonalú technikai előadásokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek