2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Javul az EU-tagországok közti együttműködés az adóbehajtás területén
Javul az EU-tagországok közti együttműködés az adóbehajtás területén

Javul az EU-tagországok közti együttműködés az adóbehajtás területén

Javul az EU-tagországok közti együttműködés az adóbehajtás területénFokozni kellene az együttműködést az Európai Unióban annak érdekében, hogy a tagállamok hatékonyabban hajthassanak be adót egy másik tagországon keresztül, és ennek egyik legjobb módja a témában februárban beterjesztett brüsszeli javaslatok mielőbbi jogszabállyá emelése lenne – állapította meg pénteken kiadott jelentésében az Európai Bizottság. Az uniós végrehajtó testület azt tekintette át, mennyire volt eredményes a témában jelenleg érvényes uniós rendelkezések végrehajtása az elmúlt években. A statisztika szerint 2003 és 2008 között hatszorosára emelkedett a más tagországokban beszedett adók és illetékek összege.

Azonban az ilyen követeléseknek még mindig csalódást keltően kicsiny hányadát, becslések szerint összesen csak mintegy 5 százalékát sikerül begyűjteni.

Kovács László adóügyi és vámuniós biztos februárban, az adócsalás visszaszorítására tett erőfeszítések keretében tett olyan javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a tagállamok az eddiginél jóval könnyebben hajtsanak be adót egy másik tagországon keresztül. Ezt azonban még a tagországok kormányait képviselő uniós tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kellene hagynia.

A bizottság mostani közleményében fontosak nevezte a tagállamok belső rendelkezéseinek módosítását is a hatékonyabb együttműködés érdekében.


(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek