2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Múzeum-sziget Berlinben

A német főváros legrégebbi és legfontosabb múzeumait a turista könnyedén, egy helyen megtalálhatja a város szívében a Múzeum Szigeten. A Spree folyó szigetének északi végén öt múzem kapott helyet – Bode Múzeum, Pergamonmuseum, Neues Museum, Régi Nemzeti Galéria és a Régi Múzeum. A múzeumoktól alig pár perc sétára pedig a berlini dóm is könnyedén megközelíthető. Nem is meglepő, hogy utóbbi 1999. óta a Világörökség része lett.

Berlini tartózkodásom alatt két múzeumot sikerült megtekintenem. A hosszas sorban állás elkerülése érdekében, már interneten is megválthatjuk és kinyomtathatjuk a jegyünket, így egyből a múzeumba mehetünk a megadott időpontban.
Elsőként a méltán híres Pergamonmuseumban jártam, melyben évente nagyjából nyolcszázötvenezer ember fordul meg. Antik, iszlám és előázsiai gyűjteménye egyszerűen lenyűgöző. Alig lépünk be az első teremben az életnagyságú római kori Milétosz hatalmas méretű piacikapu-építményében sétálhatunk. Akár a lépcsőkön is felsétálhatunk, vagy éppen leülhetünk, míg az audio-vezető a történetét meséli a helynek. Sajnos magyar nyelvű egyik helyen sem volt, de természetesen angol, német és még négy-öt nyelven elérhető. A múzeum másik fő látványosságaként megtekinthető az életnagyságú Istár kapu, és át is sétálhatunk alatta. Emellett több kisebb-nagyobb kiállítási tárgyat csodálhatnak meg az érdeklődök, de kétségtelen, hogy a történelem iránt kevésbé fogékonyaknak is érdemes bemenni, hisz ilyen nagyságú építményekkel nem gyakran találkozhatunk a magyar múzeumokban.
A Neues Museumot az egyiptomi kultúra iránt érdeklődőknek ajánlanám figyelmébe. Alig három éve, 2009-ben nyitotta meg ismét kapuit az átfogó rekonstrukció után. Az épületben több papiruszírást is szemügyre vehet a látogató, illetve itt őrzik az ókori Egyiptom egyik leghíresebb műalkotását Nofertiti portréját – az egyetlen terem, ahol még vakuval sem engedélyezett a fotózás. Ezen kívül láthatunk még néhány leletet a kőkorszakból is.
Stiber Judit

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek