2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Csak a Jobbik álláspontja következetes a BKV rablóprivatizációja elleni fellépésben

Amint az ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés tagnapi ülésén, a Fidesz képviselőcsoportjának támogató szavazataival úgy határozott, hogy jóllehet az anyagi fedezet rendelkezésre állása jelenleg is bizonytalan, a BKV egyes járatainak magánkézbe adása elé nem gördít akadályt, a végső döntést a közlekedési társaság, illetve a tulajdonosi jogokat gyakorló – Vitézy Dávid által vezetett – szervezet hatáskörébe utalja. A döntést pedig meghozták: bár egyértelmű volt, de immár hivatalos, hogy a VT-Transman nyerte a busztenderre kiírt pályázatot.
A magántőke, és ezzel nyilvánvalóan a magánérdek bevonásának az ötlete – amely a korábbi évek tapasztalatain alapuló álláspontunk szerint nyilvánvalóan a köz érdekével ellentétes eredményre vezet majd – 2011. augusztus 31-én merült fel először. Ekkor hivatalos döntés született ugyanis a magánszféra bevonását lehetővé tevő eljárás megindításáról. Az ügy volumenét megfelelően érzékelteti, hogy a teljes privatizációs modell végrehajtása esetén a BKV saját üzemeltetésű járműveinek aránya mindössze 34%-ra csökkenne. Ezen döntéshozatal során a Lehet Más a Politika mindhárom képviselője támogatta a privatizációnak ezt a sajátos formáját.

Az ügymenet második állomását az idén január 25-én megtartott közgyűlés jelentette, ahol a fenti elképzelést az LMP jelen levő képviselői ismételten támogatták. Tanulságos megfigyelni a Fidesz és az MSZP magánosításhoz való viszonyát is, mely lényegében azonos. Mindkettő akkor támogatja azt, ha éppen hatalmon van.

Érdekes pálfordulásként értékelhető ugyanakkor, hogy noha a finanszírozás fedezete továbbra sem látható, illetve az eredeti – a Jobbik által következetesen visszautasított – magánosításra irányuló elképzelés semmit sem változott, az LMP ezúttal hangzatosan érvelt a kiszervezés ellen. Lehetséges lenne, hogy ami eredetileg jó lehetőségnek tűnt, az immáron – minthogy csak a VT-Transman Személyszállítási Szolgáltató lehetett a befutó – cseppet sem volt ígéretes a számukra?

A fővárosi Jobbik bizonyítottan egyedüliként folytat következetes politikát, döntéseit nem személyek és személyes érdekek mentén határozza meg, hanem éppen ellenkezőleg: sziklaszilárd elvek mentén alakítja ki az egyes ügyekről alkotott álláspontját. Ennek tudható be, hogy a Jobbik a BKV ügyében továbbra is rendületlenül kiáll a társaság egyben tartása mellett, védve ezzel több száz közlekedési dolgozó munkahelyét, megélhetését is.

Szabó György, a Jobbik fővárosi képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek