2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Donation Day – 2012-ben Budapesten

Több európai nagyváros – így Genf, Bécs, Lisszabon, Stockholm, Berlin és Isztambul – után Budapest ad otthont a 2012. évi Donation Day-nek, vagyis a Szervdonáció és Transzplantáció Európai Napjának október 13-án, szombaton a Városligetben, a Petőfi-csarnok mögötti nagyréten.

Az ingyenes rendezvényen – melyen ismert sportolók, olimpikonok, jeles közéleti személyiségek is részt vesznek – sportesemények, játékok, gyermek-programok, beszélgetések és térítésmentes egészségügyi mérések várják az érdeklődőket. Délután pedig élő koncertet ad Tóth Vera, Szulák Andrea, Hien, Király Viktor és Hevesi Tamás is.

A rendezvénynek különös apropót ad, hogy hazánkban éppen 50 évvel ezelőtt, 1962-ben hajtották végre az első szervátültetést, egy vesetranszplantációt a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján, valamint hogy 2013. január elsejétől Magyarország is csatlakozik az Eurotransplant Szervezethez, így több száz, szervátültetésre szoruló honfitársunk kap esélyt arra, hogy ne kelljen éveket várnia az életmentő beavatkozásra. Hazánkban egyébként az elmúlt fél évszázadban összesen több mint 7 ezer szervátültetést hajtottak végre, ám jelenleg is több mint kétszer annyian – összesen 941-en – várnak donorszervre a magyarországi transzplantációs várólistán, mint amennyi szervátültetést tavaly összesen végrehajtottak az országban.

A Szervdonáció és Transzplantáció Európai Napját 1996-ban hívták életre, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a szervadományozás fontosságára – a szervadományozás és a szervátültetés ugyanis életeket ment meg. Az Európai Unióban jelenleg 56 ezer ember vár megfelelő donor-szervre, és naponta 12 várólistás beteg veszíti életét azért, mert nem kapott időben segítséget. A szombati, budapesti, városligeti rendezvény célja is ez: felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a szervadományozásról dönteni átlátható, erkölcsös és nemes cselekedet, amely akár több beteg életét is megmentheti, és hogy Magyarországon minden cselekvőképes nagykorú állam¬polgár szabadon dönthet arról, hogy halála után felajánlja-e a szerveit átültetésre.

Többek között tehát ezekről a kérdésekről is szó lesz az idei Donation Day budapesti rendezvényén, 2012. október 13-án 10 órától a budapesti Városligetben. A rendezvénnyel párhuzamosan tartja kétnapos ülését az Európa Tanács Transzplantációs Bizottsága Budapesten.

A programokról további, részletes információ a rendezvény honlapján, a www.donationday.eu internetes címen olvasható.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek