2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

MSZP: elégtelen a városvezetésnek

Miskolc csődközeli helyzetbe került, több milliárdos nagyságrendben tornyosulnak a kifizetetlen számlák.

Úgy vonul majd be – ha egyáltalán bevonul – a történelembe a jelenlegi fideszes vezetés, mint az a vezetés, amelyik teljesen leépítette Miskolcot. Némán asszisztált ahhoz, hogy elvegyék egészségügyi intézményeinket, iskoláinkat, leépítsék közigazgatásunkat, önkormányzatiságunkat. Míg több más város vezetői tiltakoztak az államosítások ellen, addig dr. Kriza Ákosék csendben maradtak. Új beruházásokat nem indítottak, gazdasági téren semmi sem történt. Ez így nem mehet tovább. Mindezt dr. Simon Gábor országgyűlési és önkormányzati képviselő, az MSZP miskolci elnöke jelentette ki hétfőn Miskolcon. Elmondta, hogy a miskolci önkormányzat október 25-i közgyűlésére előterjesztést nyújtanak be a város gazdasági programjának módosítása ügyében.

Mint mondta, október 5-én tartották meg az MSZP miskolci szervezetének összevont taggyűlését. Ezen értékelték a fideszes városvezetés elmúlt két évben nyújtott teljesítményét. Arra a megállapításra jutottak, hogy – mint fogalmazott – „Kriza Ákos és bandája” eddigi tevékenységét csakis elégtelenre lehet értékelni.

A miskolci szocialisták elnöke kifejtette: a Fidesz 2010-es választási ígéreteinek zöméhez dr. Kriza Ákosék hozzá sem kezdtek. A kampányban például azt állították, hogy 33 befektető toporog a város határában, s csak a szocialista városvezetés távozására várnak. Valószínűleg ezek a befektetők még mindig ott toporognak, mert egy-két kisebb beruházástól eltekintve két év alatt semmi fejlődés sem történt új munkahelyek létrehozása ügyében. Szerinte a foglalkoztatás területén a városvezetés kozmetikázza a statisztikát: arra hivatkoznak, hogy 1000-rel kevesebb az álláskereső Miskolcon, azt viszont „elfelejtik” hozzátenni, hogy közben 4000-rel csökkent a városlakók száma (az elvándorlók zöme valószínűleg a jobb élet reményében elköltöző munkanélküli volt). A beruházások a városban leálltak: csak azok futnak, amelyeket az előző városvezetés kezdett el, újak nem indultak.

A város gazdasági programjában foglaltak – dr. Simon Gábor megítélése szerint – szintén nem teljesültek. Például nemhogy a beígért tematikus iparterületeket nem sikerült létrehozni, egyáltalán semmilyen iparterületet se. Nem csökkentek a rezsiköltségek, sőt, nőttek. A város csődközeli helyzetbe került, a Miskolc Holdingnál és tagvállalatainál, az intézményeknél több milliárdos nagyságrendben tornyosulnak a kifizetetlen számlák. Krízishelyzet alakult ki a város gazdálkodásában, tavaly például 2 milliárd forintos zárolást rendeltek el. Az állam időnként lök egy kis alamizsnát, hogy ne váljon működésképtelenné Miskolc. „Kriza Ákosról bebizonyosodott, hogy nem tudja működtetni a várost, az eddig elért eredményeket nem tudja megtartani” – jelentette ki a szocialista politikus.

Elmondta: a következő, október 25-i közgyűlésre (ami 18-án lett volna, de mivel valószínűleg az előterjesztések nem készültek el időre, jellemző módon elcsúsztatták az időpontot) a gazdasági programmal kapcsolatban előterjesztést nyújtottak be a szocialisták. Ennek határozati javaslatában az szerepel, hogy a közgyűlés utasítja a polgármestert a program időarányos végrehajtásáról szóló beszámoló elkészítésére, s arra, hogy a program módosítását készítse elő.
eszakonline.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…