2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Októbertől két nap alatt mobilszolgáltatót válthatunk

Októbertől a korábban előírt nyolc nap helyett két nap alatt lehet számhordozással telefonszolgáltatót váltani – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletéből, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

Mától sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válhat a számhordozás Magyarországon, miután életbe lépett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöknek új, a számhordozás szabályait módosító rendelete. Az új rendszer révén akár két munkanapon belül is átvihető egy mobil hívószám egy másik szolgáltatóhoz, amennyiben az ügyfél teljesíti a feltételeket. Emellett kis mértékben az ügyintézés menete is változik.

Az új számhordozási eljárás legfontosabb változása, hogy a teljes folyamatra a hordozási szándék bejelentésétől számolva a korábbi összesen nyolc munkanap helyett kettő, illetve legfeljebb három munkanap áll majd rendelkezésre. Az átvevő és átadó szolgáltatónak ez idő alatt minden műszaki és számviteli folyamatot le kell bonyolítaniuk egymás, valamint a Központi Referencia Adatbázis (KRA) közt. Lényeges adminisztratív változás, hogy mostantól kizárólag az átvevő szolgáltatónál jelenthető be hordozási szándék, az átvevő cég pedig az előfizető nevében jár el a korábbi szolgáltatónál.

Az NMHH oldalán található tájékoztató dokumentum szerint a legrövidebb eljárásban a munkanapokon 16 óráig benyújtott számhordozási igény alapján a számhordozási megállapodás a következő munkanapon érvénybe léphet. A számhordozási igényt az átvevő szolgáltatónak a számhordozási megállapodás érvénybe lépésétől számított 1 munkanapon belül teljesítenie kell. Például egy kedden délelőtt benyújtott számhordozási igény a csütörtök esti számátadási időablakban 20 és 24 óra között megvalósulhat.

Fontos változás, hogy mostantól az előfizetőt kötbér illeti meg abban az esetben, ha a számhordozási eljárás az átadó vagy átvevő szolgáltató mulasztásából adódóan nem valósul meg időben. Ugyanígy az átadó szolgáltató csak abban az esetben jogosult kötbérfizetés nélkül visszautasítani a hordozási kérelmet, ha az előfizető nem azonosítható be egyértelműen, vagy az átadó szolgáltatóval szemben legalább 30 napot meghaladó lejárt számlatartozása van.

A számhordozás intézménye Magyarország EU-s csatlakozásával egy időben, 2004. májusában jelent meg hazánkban. A számhordozási eljárás az eddigi tapasztalatok alapján elsősorban üzleti ügyfelek körében népszerű, a lakossági előfizetők körében szinte elhanyagolható arányban fordul elő a számhordozással megvalósuló szolgáltatóváltás. A KRA statisztikái szerint Magyarországon eddig mintegy félmillió hívószámot hordoztak az előfizetők.

Az NMHH elnökének közleménye

Az új előírások szerint a számhordozási igény átvételétől számított 1 munkanapon belül érvénybe lép a megállapodás, és a számhordozást további 1 munkanapon belül végre kell hajtaniuk a szolgáltatóknak. Korábban a számhordozást az előfizetői igény átvételétől számított 8 munkanapon belül kellett teljesíteni.

Az NMHH az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában felhívta a figyelmet, hogy kivételt képeznek azok az esetek, amikor az előfizető egy későbbi időpontot kér az átírásra, de hosszabb az eljárás a számhordozás rendeletben felsorolt bonyolultabb eseteiben is.

Bonyolult eset a többi között az, amikor a többféle szolgáltatásból álló úgynevezett „multi-play” csomag átadásával együtt kell a számhordozást végrehajtani, vagy a belföldi kék és zöld számok, az emeltdíjas számok és a 10-nél több számot tartalmazó üzleti előfizetések hordozása. Ezekre az esetekre a rendelet előírja, hogy a szolgáltatóknak 5 munkanapon belül kell megállapodniuk a számhordozás időpontjáról – tájékoztatott az NMHH. A rendelet értelmében immár kizárólag az új szolgáltatónál lehet a számhordozási eljárást kezdeményezni.

Az elutasítás szabályai úgy változnak: az átadó szolgáltató csak akkor tagadhatja meg a számhordozást, ha 30 napnál régebbi lejárt számlatartozása van az kezdeményezőnek. Ez azt jelenti, hogy a hűségidővel kapcsolatos kötelezettségek teljesítése nem lehet a hordozás feltétele – tájékoztatott az NMHH.

Új elem a szabályozásban az is, hogy a számhordozás késleltetése és indokolatlan elutasítása esetén az előfizetőt 5 ezer forint kötbér illeti meg.
mti/richpoi.com

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…