2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tanmese: „Csellengő” tanköteles diákok

A Miskolci Rendőrkapitányság járőrei a közelmúltban több esetben is intézkedtek iskolaidőben csellengő, tanköteles diákokkal kapcsolatban. A rendőrség – a szükséges intézkedések megtétele érdekében – ezekről az ügyekről minden esetben jelzéssel él a területileg illetékes gyermekvédelmi hatóság irányába. Állampolgári bejelentés alapján történt rendőri intézkedés 2012. október 1-jén délelőtt Miskolcon, mivel egy kiskorú gyermek, tanítási időben – többedik alkalommal – egy belvárosi játszótéren lézengett.

A 12 éves kisfiú elmondása alapján iskolába indult ugyan, de nem volt kedve bemenni, ezért sétálgatott az esőben. Az intézkedő rendőrök biztonsági intézkedésként a gyermeket elvitték az iskolába, ahol átadták osztályfőnökének. Az információk alapján az is kiderült, hogy a kisfiú rendszeresen, igazolatlanul hiányzik az iskolából, emiatt korábban már a szülővel is felvették a kapcsolatot, de az nem vezetett eredményre.

A megyeszékhely egyik belvárosi általános iskolájából kértek intézkedést 2012. október 2-án a Miskolci Rendőrkapitányságtól, mivel a tanárok három kiskorú gyerekre figyeltek fel, akik az intézményben és annak környékén „csavarogtak”, s többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el az iskola területét.

A pedagógusok elmondása alapján a 10, 11 és 12 éves fiúk közül a testvérpár korábban abba az iskolába járt, de onnan eltanácsolták őket. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a gyerekek engedély nélkül távoztak jelenlegi iskolájukból. Az ügyben a gyermekek biztonságba helyezésével kapcsolatos, szükséges intézkedéseket a Miskolci Rendőrkapitányság megtette.

Információs háttér

Gyermekek a rengetegben. Kövessük nyomon csemeténk útját: az intézményi odafigyelésen túl meghatározó a szülői felelősség!

A lógások otthonról és gyakran az iskolából is az értelmetlen, céltalan lődörgések felé viszik a fiatalokat. Ezeknek az eseteknek gyakori következménye a kriminalitás, az áldozattá, vagy elkövetővé válás.

A rendőrség fontos feladatának tartja a tanítási időben, utcákon csellengő gyerekek figyelemmel kísérését, azt, hogy visszaterelje őket az iskolák falai közé. Az intézkedések célja a megelőzés, vagyis a csellengések visszaszorítása és megakadályozása, valamint a bűnözést előmozdító tényezők háttérbe szorítása.

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek