2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Akció a mozgáskorlátozottak jogaiért!

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolási igazolvány használatának feltételeivel sokan nincsenek tisztában. A jogosulatlan kártyahasználat minden esetben büntetőeljárást von maga után.

Az elmúlt héten több ember ellen is eljárás indult közokirat hamisítás miatt Miskolcon, akik mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási engedéllyel éltek vissza. A Miskolci Rendőrkapitányság és a Régió Park Kft. munkatársai a közterület felügyelőkkel közösen, kétnapos akció keretében parkoló járműveket ellenőriztek. Azt vizsgálták, hogy a fizető övezetben mozgáskorlátozott kártyával díjmentesen parkoló járművezetők valóban jogosultak-e a kedvezmény igénybevételére.

Az akció során hét személyt állítottak elő, akik a rendelkezésre álló adatok szerint oly módon parkoltak személygépkocsijukkal, hogy parkolójegyet nem vásároltak, s a gépjármű szélvédőjére más személy részére kiállított rokkant parkolási igazolványt helyeztek ki úgy, hogy az arra jogosult sem a gépkocsi érkezésekor, sem távozáskor nem voltak jelen.

Az intézkedés alá vont egyik sofőr külföldi rendszámú autójával úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy annak szabályszerű magyarországi használatát – hitelt érdemlően – nem tudta igazolni. A leleplezett autós úgymond „duplán fizethet tettéért”, mert a közokirat hamisítás miatt indított eljárás mellett, közigazgatási bírság megfizetésére is kötelezte a rendőrhatóság.

A szervezett ellenőrzések célja az ilyen típusú visszaélések visszaszorítása, ezzel is biztosítva a mozgásukban korlátozottak jogait.

Kártyaszabály:

Az igazolványra jogosulttal szemben is indulhat eljárás visszaélés okirattal bűncselekménye miatt, amennyiben önként átadja jogosulatlan használatra, a nevére kiállított passzust. Ebben az esetben a hatóság kezdeményezi a parkolási igazolvány visszavonását is.
Fontos tehát tudni, hogy a kiállított érvényes igazolványokat kizárólag a jogosult szállításakor lehet felhasználni. Amennyiben a sofőr nem így jár el, bűncselekményt követ el, amit a Büntető Törvénykönyv akár 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabásával rendeli büntetni.
A mozgáskorlátozottak számára kiállított kártyával való parkolás jogosságát a közterület felügyelők is ellenőrizhetik. A jogosulatlan használat miatt visszatartott igazolvány tekintetében ezt követően a jegyző dönt.

Információs háttér:

A Miskolci Rendőrkapitányság és a Régió Park Kft. még 2008. április 09-én kötött együttműködési megállapodást, annak érdekében, hogy közösen lépjenek fel a város parkolási rendjének biztosítása, a szabálytalanságok kiszűrése érdekében.

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…