2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Tiszai árvízvédelmi Terv készül Svájci támogatással

Közös Tiszai árvízvédelmi programot készít a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) ES AZ Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig), egy 93 millió forintba kerülő projektet a Svájci programot 79 millió forinttal támogatja – jelentette legyen Bara Sándor, a Tivizig igazgatója éS Bábosi Katalin, a Svájci-Magyar Együttműködési Program Magyarországi programvezetője Debrecenben.
A Projekt keretében a két Igazgatóság Négy Tiszai árvízvédelmi szakaszának elavult védelmi terveit újítják Fel és digitalizálják – ismertette Bara Sándor. A védelmi tervek korszerűsítése 52 Tisza-menti településen 150 ezer embert érint – tette hozzá az Igazgató. A munkálatok során az érintett artériás szakaszokról Legi felvételeket készítettek, és távérzékelési-Térinformatikai technológiák alkalmazásával szimulálták az  esetleges artériás elöntések hatásait, feltérképezték a terepadottságokat, az artériás növényzetről pedig úgynevezett biomassza-tömegbecslést végeztek – mondta Bara Sándor. Folyik az  adatok értékelése, feldolgozása, aminek eredményeként a papír alapú árvízvédelmi terveket felváltják a digitális alapú információk. A korszerű eljárással centiméteres pontossággal határozhatják MEG a domborzati elemeket, s a folyó Tiszafüred és Rakamaz közötti 108 kilométeres szakaszáról teljes hosszmetszet, Száz méterenként pedig keresztmetszet minden a szakemberek rendelkezésére, amiből pontosan meghatározható, hogy adott területen milyen árvízvédelmi beavatkozásokra lehet szükség.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…