2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szépkorúak Akadémiája

A MISKOLCI EGYETEM és a MINŐIES Alapítvány SZÉPKORÚAK AKADÉMIÁJA 4. címmel 2012. szeptember 14. és 2013. május 31. között immár negyedik alkalommal előadássorozatot tervez. A Miskolci Egyetem nyolc Karának és Intézetének diszciplínáit kínáljuk az 50 év feletti, legalább érettségivel rendelkező, tanulni vágyó érdeklődők számára.

A tervezett oktatási rend 2 féléves felnőttképzés, mely félévenként 64, összesen 128 órát kínál. A Miskolci Egyetem Karainak professzorai és minősített oktatói által tartott előadásokat személyes konzultációk követik. Az előadássorozat helyszíne a Miskolci Egyetem.
Az előadássorozat keretében a résztvevők többek között az alábbi témakörökről hallgathatnak meg színvonalas, szakmai előadásokat:
Műszaki Földtudományi Kar: a Föld és az élet keletkezése; az életünkhöz elengedhetetlen ásványi nyersanyagok sokszínűsége; a hagyományos és megújuló energiák; a fenntartható fejlődés.
Műszak Anyagtudományi Kar: az anyagtudomány területén az életünkhöz szükséges fémek és műanyagok; a korszerű és különleges technológiák; részvételünk az űrkutatásban.
Gépészmérnöki és Informatikai Kar: az informatika, mint társadalmunk működésének alapja; beszélő gépek; a globalizáció és a logisztika; takarékos hő felhasználás a háztartásokban; napjaink korszerű gyártástechnológiái.
Állam-és Jogtudományi Kar: a jog alapfogalma és szükségessége; az időskorúak és a bűnözés kapcsolata; a szerződésekben rejlő csapdák; az áldozattá válás megelőzésének lehetősége; idősügyi kérdések az EU joggyakorlatában.
Gazdaságtudományi Kar: a környezet, az életmód és a várható élettartam kapcsolata; meddig tart a pénzügyi válság; mi a kockázata a pénzügyi befektetéseinknek; mit mond a jövőkutató.
Bölcsészettudományi Kar: a bölcsészet területén annak sokszínűségét tükrözően bemutatásra kerülnek történelmünk eseményei; a régészeti kutatások és azok városunkhoz kapcsolódó emlékei; az irodalmi és nyelvi változatok sokasága; különböző korok névadási szokásai; az életen át tartó tanulásban rejlő értékek.
Egészségügyi Kar: az időskor általános egészségügyi problémái; az időskorban történő egészségfejlesztés lehetőségei; az időskori szerepek megváltozása a családi és társadalmi közegben.
Bartók Béla Zeneművészeti Intézet: a zene története; érdekességek, legendák és igazságok a zenetörténet nagyjainak életből, zenei aláfestéssel és sok humorral.

Az előadásokat péntek délutánonként 13,00 és 17,20 között tartjuk. A félév pontos és részletes idő-és előadás beosztását az első előadáson kapják meg a résztvevők.
A MINŐIES Alapítvány is rendelkezik Felnőttképzési Nyilvántartási Számmal, így a résztvevőkkel felnőttképzési szerződést köt és azon résztvevők számára, akik a képzés minimum 90%-án igazoltan részt vesznek a képzés végén tanúsítványt ad a saját és az Egyetem közös logójával. Az előadások könnyebb követhetősége érdekében az előadások tematikus vázlatát a jelenlévő hallgatók kinyomtatva előre megkapják.

A részvételi díj félévenként 2.500 Ft. Az előadássorozat ünnepélyes megnyitójára és első előadására 2012. szeptember 14-én, pénteken 13 órakor kerül sor a Miskolci Egyetem jogászépületének XXI. előadójában.

Jelentkezés feltétele: minimum érettségivel rendelkező, az 50. életévüket betöltött érdeklődők, akik vállalják az előadássorozaton való aktív részvételt és a részvételi díj első félévre eső, 2.500 Ft. beiratkozáskor,  a helyszínen történő befizetését. Az előadássorozaton résztvevők tervezett létszáma 100 fő.

SZÉPKORÚAK AKADÉMIÁJA 4.
2012/2013-es tanév
Nyitórendezvénye

A Nyitórendezvény időpontja: 2012. 09. 14. (péntek) 13,00 – 17, 20 óra

A Nyitórendezvény helyszíne: Miskolci Egyetem, XXI előadó, A/6. (jogász) épület, fsz. 32.

A Nyitórendezvény programja:

13,00-13,15       
Ünnepélyes köszöntők és megnyitó:
Programismertetés: Hajdúné Dr. Molnár Katalin
(Miskolci Egyetem, ny. egyetemi docens)

Köszöntők:
Papp Zsolt (Miskolc MJV Polgármesteri Hivatal Humán Főosztály főosztályvezető)
Matiscsákné dr. Lizák Marianna (MINŐIES Alapítvány irodavezetője)

Megnyitó: Dr. Patkó Gyula (Miskolci Egyetem, rektor)

13,15-17,20       
SZAKMAI ELŐADÁSOK:

DR. PATKÓ GYULA egyetemi tanár:
AZ EURÓPAI ÉS A MAGYAR EGYETEMI OKTATÁS TÖRTÉNETE.                     
NAPJAINK  –  A MISKOLCI EGYETEM ELŐTT ÁLLÓ FELADATOK.

DR. DOBRÓKA MIHÁLY egyetemi tanár:
AZ UNIVERZUM, AHOGYAN MA ISMERJÜK.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…