2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Miskolci Polgármesteri Hivatal „teendői” a visszatérő romák ügyében

Magyarország Alaptörvénye kimondja:”Mindenki felelős önmagáért, képességei és lehetőségei szerint köteles az állami és közösségi feladatok ellátásához hozzájárulni.”
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-a is kimondja, hogy : „A szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaiért viselt felelősségen túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.”

A fenti jogszabályokat alapul véve a kérdéses esetben a települési önkormányzatoknak nincs olyan külön feladatuk, amire előre fel kellene készülnie.

Az olyan visszatérő családok esetében, ahol gyerek van, és lakhatásuk, elhelyezésük nem megoldott, a Gyámügyi Osztály közreműködésével a veszélyeztetett gyermekek intézményi elhelyezését meg kell oldani.

A teljes család elhelyezését az Ökumenikus Segélyszervezet Családok Átmeneti Otthona Miskolc, Leszih A. u. 4. biztosíthatja.

Az anya és gyermek együttes befogadására a Miskolci Gyermekvédelmi Központban Miskolc, Egyetem u. 1. szám alatt van lehetőség.

Olyan személyek esetében akiknek nincs gyermekük, a hajléktalan ellátást nyújtó szervezetek tudnak segíteni.

A fent jelzett elhelyezési formák – kivéve amennyiben a gyermek veszélyeztetett – igénybevétele önkéntes, azt hivatalból elrendelni nem lehet!

A hatóság feladata a lakcímbejelentési kötelezettség folyamatos vizsgálata. Vizsgálják, hogy valós- e a lakcím. Nem létező vagy lakhatásra alkalmatlan helyiségbe történő bejelentkezési szándék esetén a kérelmet el kell utasítani, vagy ha ez az utólagos ellenőrzésen derül ki, akkor az úgynevezett lakcímrendezési eljárás keretében a lakcímet meg kell szüntetni.

Helyi rendeletünk alapján az egy főre eső lakrész mértéke el kell hogy érje a 6 négyzetmétert. Tehát, a lakcímbejelentési kérelmek fogadásánál nem fordulhat elő, hogy egy pl. 42 négyzetméteres lakásba, ahol a nyilvántartás szerint már lakik 7 fő, akár 1 személy is lakcímet létesítsen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek