2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Abaújban a kormánytól kell megvédeni a munkahelyeket

Az állami tulajdonban lévő Kézmű Nonprofit Kft abaújszántói üzeme valószínűleg nem hallott a Fidesz munkahelyvédelmi akciótervéről – hangzott el a Jobbik hétfői sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója egy év alatt 130 dolgozót bocsátott el, további 160 munkavállaló sorsa pedig bizonytalan.
Borsod-Abaúj-Zemplénben a munkanélküliség az országos átlag duplája, így megyénkben lassan nem lesz mit megvédeni – kezdte a tájékoztatót Jakab Péter. A Jobbik megyei alelnöke elmondta, a kormánypárt Borsodban is új munkahelyeket ígért, ehhez képest ma már lakhatási támogatással ösztönzi a munkavállalókat, hogy költözzenek Győr-Moson-Sopron megyébe. A Fidesz munkahelyteremtés helyett a szakképzett munkaerő elvándorlását támogatja, s ezzel végképp letörli a megyét a befektetői térképről. A kormány minden szinten leépíti Borsod-Abaúj-Zemplén megyét – fogalmazott Jakab, aki szerint az, ami Abaújszántón egy éve zajlik, jelzi azt is, hogy a munkahelyekre az egyik legnagyobb veszélyt épp a Fidesz jelenti.

Hocza Tamás, a Jobbik térségért felelős megyei alelnöke elmondta, Abaúj egyik legnagyobb munkaadója, az állami tulajdonú Kézmű Nonprofit Kft 2011 októbere óta 130 munkavállalót küldött el, s további 160 munkavállaló jövője bizonytalan. A jelen sem rózsás – tette hozzá -, hiszen a munkaadó megfelezte a dolgozók normaidejét, vagyis ugyanannyi idő alatt kétszer annyi munkafázist kell elvégezniük, s eközben felére csökkentették az alapbérüket is. Emellett a munkavállalók nem kapják meg a jogszabályban előírt pihenőidőt sem. Az agyonhajszolt, lelkileg megtört dolgozók között napi szintűek a megbetegedések, s az elmúlt egy hónapban két haláleset is történt – ismertette a kialakult helyzetet Hocza hozzátéve, Abaújban ennyit ér a Fidesz „Szeretem a munkám!” kampánya.

Az állam elbocsátásokkal fenyegetve lelkileg terrorizálja, fizikailag pedig kizsákmányolja a dolgozóit, ezáltal ösztönözve őket arra, hogy önként távozzanak az üzemből. A kormány Abaújban 300 dolgozó, 300 család sorsával játszik – jelentette ki Hocza Tamás.

A megyei alelnökök ezek után felszólították a kormányt, állítsa le az elbocsátásokat, és azonnali hatállyal indítson vizsgálatot az abaújszántói dolgozók sérelmére elkövetett szabálytalanságok feltárására. Jelezték, amennyiben ez nem történik meg, tiltakozó akciók sorát fogják megszervezni, figyelembe véve azt, hogy Abaújszántón 300 munkavállalónak és családjának már nincs vesztenivalója, bármire képesek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek