2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Jubilál a Szent Család templom Kazincbarcikán

Kazincbarcika – 5 éves Kazincbarcika legfiatalabb temploma, a Szent Család.

A jubileumot nagyszabású hangversennyel köszöntik – adta hírül az ünnep kapcsán Tompa István világi elnök. A koncertre szombat este hét órától kerül sor, fellép a budapesti Egyetemi templom Don Bosco Ifjúsági Ének- és Zenekara. A Dauner János szalézi szerzetes pap, majd napjainkban  ifj. Benyus Sándor vezette művészeti csoport kezdetben 8-10 tagú volt, mára pedig már több mint 100 tagot számlál. Általános iskolásoktól egyetemet végzett felnőtt ifjúságig mindenféle korosztály megtalálható az énekkarban.

1975-ben alakult ének- és zenekara alapítóinak elsőrendű célja a fiatalok vallási és erkölcsi nevelése, a szent zenén keresztül Isten dicsőítése és a vidéki kirándulások alkalmával e zene terjesztése volt.
A ma már határon innen és túl nagy elismertségnek örvendő együttes jubileumi hangversenyére szombaton kerül sor Kazincbarcikán, de a kórus és zenekar a vasárnap 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisén is közreműködik.
Az egyházközség minden érdeklődőt szeretettel vár a jubileumi eseményre!

Háttér:
A kazincbarcikán található templomok közül a legújabb az éppen 5 éve felszentelt Szent Család templom. Az impozáns épület alapkövét 2003 őszén tették le, majd az építkezés Dr. Seregély István egri érsek gondoskodása mellett Iváncsy Balázs atya szolgálati ideje alatt kezdődött meg. A templom mára igazi közösségi színtérré vált, a misék és lelkiségi foglalkozások mellett rendszeresen ad otthont különböző egyesületek, szervezetek összejöveteleinek, rangos kulturális eseményeknek.
A Szent Család templomban az elmúlt években igazi zenei csemegéket is hallhattak az érdeklődők és a hívek. Ez többek között annak is köszönhető, hogy 2009 végén egy új hangversenyorgonát avattak fel. Érdekessége, hogy Magyarországon ez az első és egyetlen ilyen templomban működő elektronikus hangszer. Az orgonaavató koncerten Kovács Szilárd játszott, de a Szent Család templomban fellépett már Rákász Gergely, Sass Sylvia és Teleki Miklós, Fekete Nándor, a Magyar Nemzeti Énekkar és többek között Dévai Nagy Kamilla is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek