2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Minden harmadik végzős külföldre menne – De csak 10% maradna kint végleg

Minden harmadik végzős külföldre menne – De csak 10% maradna kint végleg

A telekommunikációs iparág számára rendkívül fontos, hogy legyen Magyarországon utánpótlás a jól képzett, tehetséges fiatal mérnökökből. Egyik vezető telekommunikációs cég ezért közvélemény-kutatással mérte fel, hogyan tervezik jövőjüket a BME idén végzett hallgatói. A felmérés szerint minden harmadik pályakezdő fiatal mérnök külföldre készül. A pénz a legfontosabb álláskeresési szempont, ezt pedig külföldi országoktól vagy magyarországi multinacionális cégektől remélik. Az elvándorlást tervezők fele azonban mégis itt maradna, ha egy multinacionális cégnél kapna állást. Minden harmadik mérnökünk külföldre menne

A kutatás résztvevőinek 38 százaléka szívesebben dolgozna külföldön, mint itthon. A Budapesti Műszaki Egyetem idén végzett hallgatói közül sokan nemcsak fontolgatják, hanem már konkrétan meg is tervezték külföldi munka-vállalásukat.
Legtöbbjük (39%) 3-5 éves kinn tartózkodást tervez, de 10% végleg külföldön maradna, ha tehetné. A legkedveltebb célország Németország, Nagy-Britannia, USA, Svájc, Ausztria.

Nem szívesen szakadnak el

Bár sokan tervezik, hogy külföldön keresnek munkát, jelentős részük meggondolná magát, ha kapna egy állást egy multinacionális cégtől itthon. Az elvágyódók 51 százaléka mondta azt, hogy ha egy itthoni multinacionális vállalatnál dolgozhatna, Magyarországon maradna. Többségüknek nehéz döntés elhagyni az országot, 75 százalékuk nem szívesen él távol a családjától és a barátaitól, és 40 százalékuknak a magyar nyelv és kultúra is hiányozna.

A fizetés a lényeg

A végzősök számára a legfontosabb a vonzó fizetés, juttatási csomag. Ezt Magyarországon a versenyszféra, azon belül is a multinacionális vállalatok tudják biztosítani számukra. A hallgatók több mint háromnegyede gondolja ezekről a cégekről, hogy jó fizetést kínálnak. Őket követik a hazai nagyvállalatok, a KKV-k, és a sor végén az állami szféra, amely csak a hallgatók tizede szerint kínál vonzó fizetést.

A multiknál lehet karriert csinálni

A kutatásból az is kiderült, hogy jó karrierkilátásokat egyértelműen a multinacionális vállalatoktól várnak a jövő mérnökei. A szakmai fejlődési lehetőségek esetében árnyaltabb a végzős hallgatók véleménye: mind a multinacionális vállalatoknál, mind a kkv-knál biztosítottnak látják ezt. Ösztönző, kihívó munkafeladatokra a multinacionális cégeknél és a kkv-knál is számítanak az idén végző műegyetemisták. A kkv-kat barátságos munkahelynek képzelik, a dinamizmust, a fejlődő vállalat képét inkább a multinacionális cégekhez társítják.

Kell a biztonság

A fizetés mellett mérlegelik, hogy leendő munkaadójuk mennyire tisztességes, tartózkodik-e a szürke megoldásoktól; illetve biztos munkahelyre számíthatnak-e. Az utóbbi a megkérdezettek 14%-a szerint a legfontosabb szempont. A hallgatók szerint az állami szféra mellett a multinacionális cégekre jellemző leginkább, hogy teljes fizetésre jelentik be az alkalmazottakat.

„A telekommunikációs iparág egyik vezető vállalatának rendkívül fontos, hogy biztosított legyen a magasan képzett mérnökök utánpótlása Magyarországon. Folyamatosan keressük a fiatal, tehetséges mérnököket és felmérjük álláskeresési szempontjaikat. Egyértelműen kiderült a kutatásból, hogy a mérnökhallgatók megbecsülésre, versenyképes jövedelemre és ígéretes karrierlehetőségekre számítanak, és ha ezt nem találják meg Magyarországon, külföldön próbálnak szerencsét. Az anyagi megbecsülés és a karrierlehetőség alapvető elvárás a fiatal mérnökök részéről, amelynek mi igyekszünk megfelelni állásajánlatainkban. Örömmel láttam, hogy olyan értékeket is említettek a válaszadók, amelyeket a cég is kiemelten fontosnak tart, például a stabil, megbízható, tisztességes munkahelyet.” – mondta el Szabadfalvi Anikó, a cég Magyarországi HR igazgatója, majd hozzátette: „A felmérésből is látszik, hogy a mérnökök tisztában vannak vele: nehéz döntés hátrahagyni a családot, barátokat, és külföldön szerencsét próbálni. A cégnél van arra lehetőség, hogy egyes munkatársak a világ más országaiban működő  leányvállalatainál is dolgozzanak. Így nemzetközi tapasztalatokat tudnak szerezni anélkül, hogy végleg elhagynák szülőhazájukat.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…