2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Átadták a majd 16 ezer aláírást

Budapest / Kazincbarcika: Szerdán célba értek a tiltakozó aláírások.
Szakmai konzultáció és több pólusú egyeztetés lesz kórház-ügyben – ezt az ígéretet kapta szerdán a Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságán Szitka Péter polgármester. A városvezető miután rögtönzött sajtótájékoztatót tartott a szakminisztérium előtt közel egy órán át egyeztetett az épületben.

Őt és Dr. Szatmári Zoltán szülész-nőgyógyász főorvost, a Vészhelyzet-demonstráció főszervezőjét Dr. Beneda Attila, kabinetfőnök látta vendégül. A konstruktív hangulatú megbeszélésen elhangzott: a kormány által tervezett egészségügyi átalakítások nagyon negatívan érintik a kazincbarcikai kórházat. A térségben élők szerint erősen megkérdőjelezhető az, hogy ezt követően a lakosság egészségügyi ellátáshoz való joga nem sérül(t), s ennek köszönhető, hogy 10 nap alatt 15.781 tiltakozó aláírás gyűlt össze.

Konkrét ígéret a szakmai konzultációra

Dr. Beneda Attila jól tájékozott volt a kazincbarcikai kórház kérdéskörében, így a Szitka Péter polgármester és Szatmári doktor által felvázolt problémákkal kapcsolatban konkrét választ is tudott adni. Mint a beszélgetés során elmondta: arra tud ígéretet tenni, hogy a kérdést nem veszik le napirendről, további egyeztetések és konzultációk lesznek a témában, várhatóan augusztus első felében. A felek szerint így esély nyílik majd arra, hogy egy több pólusú szakmai konzultációt követően – melybe a szakmát, az egyetemet, a térség lakóit, politikusait és a civileket is bevonják – egy olyan kompromisszumos megoldás szülessen, ami a térségben élők, a működtető és szakminisztérium számára egyaránt elfogadható, hangzott el a megbeszélésen.
Az egyeztetést követően a nemzeti színű szalaggal átkötött több mint 900 oldal aláírást dr. Beneda Attila kabinetfőnök vette át Szatmári doktortól és a civilek képviseletében megjelent Kovácsné Tokai Edittől, a Kazincbarcikai Teljes Életért Egyesület elnökétől.
Ezt követően Szitka Péter polgármester a következőket mondta: „Remélem, hogy a közel 16 ezer tiltakozó aláírás újra nyomós érv lesz arra, hogy kormány átgondolja az egészségügy átalakításáról szóló elképzeléseit.
Egy bizonyos elmozdulás már volt, van az ügyben, most érkezett el annak az ideje, hogy tiltakozásával újra nyomást gyakoroljon a barcikai térség lakossága, békésen, kulturáltan, erőszakmentesen – zárta gondolatait a küldöttség vezetője.

(Az átadásról a KVTV csütörtök 18 órakor kezdődő Híradójában láthatnak összefoglalót, továbbá a Kazincbarcikai Mozaik következő lapszáma is részletesen foglalkozik a kórház-üggyel.)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek