2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Ismét Borsodban tárgyal Kína harmadik leggazdagabb tartományának magas rangú politikusokból és üzletemberekből álló delegációja

Ismét Borsodban tárgyal Kína harmadik leggazdagabb tartományának magas rangú politikusokból és üzletemberekből álló delegációja

A mai napon a Kínai Népköztársaság harmadik leggazdagabb tartománya, Shandong – magas rangú politikusokból és jelentős nagyvállalatainak vezetőiből álló – delegációja folytatta idén márciusban megkezdett tárgyalásait Borsod megye vezetőivel. Zhang Jianguo, Shandong kormányzó helyettese, a küldöttség vezetője, Miskolcon gazdasági és kereskedelmi együttműködési megállapodást írt alá a megyei közgyűlés elnökével, Dr. Mengyi Rolanddal.

A két fél közötti tárgyalásokon a tartomány és a megye vezetői mellett részt vettek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének képviselői, valamint a Wanhua-BorsodChem elnök-vezérigazgatója is. A kínai delegáció tagjai között volt a tartomány több jelentős nagyvállalatának vezetője, így többek között a háztartási készülékeket gyártó Haier két, a kelet-európai régióért felelős igazgatója, a vasúti sínek és kocsik, valamint szélerőművek gyártásával foglalkozó CNR Jinan alelnöke, valamint a Zibo Minkang Gyógyszerészeti Gyár elnöke is. A hivatalos tárgyalások eredményeképpen, a felek a következőkben állapodtak meg:
•    Kiemelt célként kezelik a vegyipari előállító, feldolgozó és értékesítő vállalkozások közötti kapcsolatok megteremtésének elősegítését és továbbfejlesztését.
•    Együttműködési lehetőségeket keresnek a Shandong tartományban működő autóipari kutató és fejlesztő cégek, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő autóipari alkatrészeket és részegységeket gyártó vállalkozások között.
•    Megvizsgálják a Borsod-Abaúj-Zemplén megye mélyszíni szénbányászata által kínált gazdasági lehetőségeket.
•    Támogatják a mezőgazdasági vállalkozások közötti üzleti kapcsolatok kialakítását. Közreműködnek a vegyipar, az anyagtudomány, a nanotechnológia, a bányászat és az energetika területén elért kutatás-fejlesztési eredmények közvetítésében a vállalkozások felé.
•    Támogatják az önálló Konfucius Intézet létrehozását a Miskolci Egyetemen – együttműködésben egy Shandong tartományi egyetemmel –, illetve kutatás-fejlesztési együttműködést ösztönöznek a Miskolci Egyetem és a Shandong tartományi egyetemek között.
•    Segítik az idegenforgalmi vállalkozások közötti üzleti kapcsolatok fejlesztését.
„A Kína dinamikus gazdasági növekedésében kulcsszerepet betöltő, s az ország egyik vezető ipari és termelési központjának számító Shandong tartomány hivatalos delegációja idén – március után – második alkalommal érkezett Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe. Jelentős előrelépésnek és Shandong tartomány megyénk iránti komoly elkötelezettségének tartjuk azt, hogy a tavasszal kiadott – a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok kialakításának szándékát rögzítő – közös nyilatkozat után, most konkrét együttműködésekről is aláírhattunk egy megállapodást kínai partnereinkkel” – jelentette ki az aláírási ceremónián Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.
„Örömünkre szolgál, hogy delegációnk Shandong képviseletében idén másodszor is ellátogathatott Magyarországra és Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, amelyet kiemelt gazdasági partnerünkként tartunk számon, hiszen itt található a shandongi központú Yantai Wanhua leányvállalata, a Wanhua-BorsodChem, Kína legnagyobb kelet-közép-európai befektetése. Biztos vagyok benne, hogy az eddigi, mindkét fél számára gyümölcsöző gazdasági kapcsolatok és a folyamatos tárgyalások elősegítik a jövőben a kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok bővítését, a tőkebefektetések növelését és a beruházások elősegítését” – tette hozzá Zhang Jianguo, Shandong kormányzó helyettese.
A kínai delegáció hivatalos programja keretében ellátogatott többek között a Miskolci Egyetemre, a Tokaj-hegyaljai borvidékre, továbbá a BorsodChem-Wanhua Zrt. kazincbarcikai PVC, MDI és TDI üzemeibe is.
Néhány fontos adat Shandongról:
•    715 milliárd amerikai dollár értékű bruttó hazai összterméke (GDP) alapján Kína harmadik leggazdagabb tartománya; GDP-je mintegy ötszöröse Magyarországénak;
•    területe 157,000 km², népessége 96 millió fő (összehasonlításképpen, Németország lakossága 82 millió fő);
•    a tartomány híres szülötte az egyik legismertebb keleti bölcs, Konfucius; Shandong az ősi kínai kultúra és a hagyományos konfucianizmus bölcsője;
•    a tartomány ad otthont számos jelentős nemzetközi kínai vállalatnak és jól ismert márkának, itt található többek között a Tsingtao sör, a Haier, és a BorsodChem anyavállalata, a Yantai Wanhua központja is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek