2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Csütörtökön utcára mennek a kórházukért!

Kazincbarcika – Megmozdult a város és a kistérség a barcikai kórházért.

Talán soha nem volt még olyan erős és széles összefogás egy ügyben, mint most, a Debreceni Egyetem fenntartásában, de az állam tulajdonában álló barcikai kórház további sorsát illetően.
Mint ismeretes: az egészségügyi intézményben a közel 180 aktív ágyból 40 (!)  marad meg; július elsején bezár a szülészet, a sebészet, a gyermek- és intenzív osztály, továbbá a sürgősségi ellátás is megszűnik. A térség lakói érthetetlennek és felháborítónak tartják a döntést, így csütörtökön utcára mennek.

Itt mindenki legyen civil!

A demonstráció szervezése mögé a város lakóinak képviseletében a helyi civilszervezetek álltak, karöltve a kórház orvosaival, dolgozóival. Hozzájuk csatlakoztak azok az önkéntesek, akik akár a szórólapozásban, akár az aláírásgyűjtésben, akár más munkában segítenek. A Kazincbarcikai Egyesületek Fórumának elnökségével, továbbá a szórólapon nem szereplő Idővár Nyugdíjas Klubbal és a Kazincbarcikai Polgárőrökkel együtt 15 civilegyesület dolgozik aktívan a csütörtöki demonstráción.
Képviselőjük Szécsy Vilma elmondta: a szórólapokat a kistérség és az ellátási körzet szinte valamennyi településére eljuttatták. Az aláírásgyűjtő ívből több mint ezer darabot osztottak szét, de információik szerint ennek többszöröse van forgalomban. Köszönik azok segítségét, akik maguk is sokszorosították ezeket, hiszen a civilszervezetek lehetőségei végesek. Az aláírásokat hétfő délig lehet gyűjteni, két ponton folyamatosan várják azokat, a kórház és az Egressy portáján. A demonstráció után is le lehet majd ezeket adni, illetve a helyszínen 10 civil gyűjti a további támogató szignókat. A szervezők legalább 10 000 aláírást szeretnének összegyűjteni. Szécsy Vilma és a többi vezető egyaránt fontosnak tartja, hogy mind az előkészületek során, mind a csütörtöki rendezvényen ne politikai pártok és tagok vegyenek részt! Mint írták: „… pusztán civilként jöjjön mindenki, legyen ez a rendezvény a kórházunk megmaradásának érdekében létre jött megmozdulás! Békés, kulturált, szélsőségektől mentes, civil tiltakozás, mellyel megmutatjuk országnak-világnak, hogy van egy város Borsod megyében, ahol az emberek most összefogtak a térség számára oly kedvezőtlen döntés újragondoltatása érdekében!”

Utcán, tereken, boltban, interneten

A megmozduláshoz kapcsolódva három (!) közösségi csoport jött létre, ahol folyamatos és nagyon élénk kommunikáció zajlik a közel 6 000 tag között. Ötletes és egyedi figyelemfelhívó akciókat szerveznek, gépjárműhirdetés, egyedi plakátok, megállító feliratok, pólók készülnek, mindenki a maga módján hirdet és önkénteskedik. Elkészült a megmozdulásra egy jelvény is, ami egyben a demonstráció logója, méghozzá azt a nevet felvéve, amit a facebook-on szerveződött egyik csoport adott magának. Időben és a szabályoknak megfelelően megtörtént a rendőrségi bejelentés, a területet polgárőrök, rendőrök és civilek biztosítják majd.
A rendezvény miatt 15.30-tól útlezárás lesz, az Építők útja irányából csak a Május 1. út kereszteződéséig lehet majd behajtani, illetve a másik oldalról a görög katolikus templom feletti szakaszig. A szervezők éppen ezért azt kérik, hogy a gépjárművel, busszal érkezők a közeli áruházak, illetve a hivatal és a posta mögötti parkolókat vegyék igénybe, s gyalogosan közelítsék meg a demonstráció helyszínét.

Hallják majd a hangunkat?

A megmozdulás főszervezője Dr. Szatmári Zoltán arról számolt be, hogy óriási az érdeklődés az esemény iránt. Hozzátette: „Bízom benne, hogy azok akik felelősséget éreznek a kórház helyzete kapcsán, akik felháborodtak és változást akarnak, azok valóban el is jönnek a demonstrációra, mert csak sokan, nagyon sokan lehetünk hangosak és erősek!” Megtudtuk, hogy a nagy meleg miatt a helyszínen gondoskodnak a megfelelő mennyiségű vízről, illetve fontos információ az is, hogy csütörtökön déltől a kórház előtti parkolót folyamatosan kiürítik. Ehhez kérik a gépjárművel érkezők együttműködését, hiszen kell a hely a remélhetőleg több ezer embernek. A kistérség településein is folyik a mozgósítás, a szórólapot és ezzel együtt a kezdeményezést 22 polgármester támogatta előzetesen és nyilvánosan. A települési vezetők, testületek, civilek aktív segítsége, az ott lakók csütörtöki személyes részvétele elengedhetetlen az ügy sikere érdekében.
A civilek legutóbbi megbeszélésükön ugyanakkor nehezményezték, hogy a demonstráció kapcsán megírt és elküldött sajtóhírek, információk igencsak szerényen „csordogálnak”. Hiszik és bíznak benne, hogy ennek nem politikai okai vannak és számítanak az országos lapok, tv csatornák, hírügynökségek érdeklődésére, korrekt tudósítására, mert néhány ezer civil szava és hangja el kell hogy jusson Budapestre is!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek