2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Konyhai turpisságok

Jó tanácsok, amelyek minden háziasszonynak javára válik. Nem csak válságos időkben, hanem mindenkor megfogadhatjuk őket. Szerkesztőségünk is kapta, továbbadjuk:

1. Mivel soha nem kedveltem a csirkemellet, főleg a tyúk vastag, száraz húsát, mindig igyekeztem tőle megszabadulni,holott a legdrágább alkatrésze a szárnyasoknak. Itt tanultam meg,hogy mielőtt pl. kirántanám, éjszakára íróban (savanyú tej) kell áztatni, amitől igen finom zamatos íze lesz. Nem lesz száraz, hanem olyan lesz, mint a borjúhús.

2. Van úgy, hogy rengeteg gyönyörű petrezselyem van a – kb. 2 nm-es – kertemben, de van úgy, hogy egyáltalán nincs.Itt tanultam meg azt is, hogy amikor sok a petrezselyem, akkor le kell szedni, jól meg kell mosni, nem kell összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és az aromáját, hanem össze kell tekerni szivar alakúra, és be kell csomagolni jó szorosan nylon zacskóba és így kell tárolni a mélyhűtőben. Ha szükség van rá, úgy fagyott állapotban gyönyörűen lehet szeletelni, és épp olyan az íze és az állaga, mintha épp akkor szedtem volna frissen a kertből.

3. A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltöttpaprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

4.Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.

5. A krumplifõzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.

6. Ha a szárazbabhoz fõzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az fõzelék vagy leves.

7. Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem „köpköd” sütés közben

8. Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy mûanyag, zárható tetejû edénybe teszem és lefagyasztom.. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez.

De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

9. Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evõkanál étolajat,így nem ragad az edényaljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

10. A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki..

11. A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

12.Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fûszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

13.A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha elõtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

14. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája,piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát.Nagyon szép színe lesz tõle.

15. A bablevest rántás helyett úgy sűrítem,hogy a benne fõtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

16. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm,és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.

17.A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forróvízbe. Gyors és nem maszatolós.

18. Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd elõmelegített sütõbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne..

19. Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sûrû szövésû anyagban helyezem az üvegbe,így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhetõ.

20. Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel – VAGY szórj rá lisztet ! Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem .

21. Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

22. A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

23.A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegõbe.

24. Ha megégettük az ujjunkat,és nincs kéznél semmi hideg – mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.

25. Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Kínai közmondás; Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te is megoszd mással !

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek