2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Mesél a kerámia- Eredményhirdetés Sárospatakon

Mesél a kerámia- Eredményhirdetés Sárospatakon

A Pataki Kerámia Ingatlanhasznosító, Kerámiagyártó és Kereskedelmi Kft. 2012. március 22. és április 22.. között rajzpályázatot hirdetett 3-12 év közötti gyerekek részére, Mesél a kerámia címmel. A pályázat ideje alatt az ország minden részéről várták az A4-es méretű rajzokat, amelyek a gyermekek kedvenc meséinek egy-egy jelenetét ábrázolták. Az 1 hónap alatt 380 pályázó összesen 500 rajzot és festményt küldött be….

Uzelmann Annamária a Pataki Kerámia sárospataki gyárának ügyvezető igazgatója mindig is fontos feladatának tartotta a fazekas szakma hagyományainak megőrzését és az évtizedek során felhalmozott tudás átadását a jövendő generációk számára. Hitvallása szerint a kézművesség iránti szeretetet még fiatal korban kell kialakítani a gyermekekben. A 2011-ben megrendezett Barangolás kerámiaországban című rajzpályázat sikerén felbuzdulva indították útjára 2012 márciusában a Mesél a kerámia című pályázatot, melyre 1 hónap alatt 380 pályázó összesen 500 rajzot és festményt küldött be.

A legtöbb pályázatot az 7-8 év közötti kisgyermekektől kapták, összesen 220 db-ot. Őket követte a 9-10 éves korosztály 150 db pályázattal, majd a 7 év alattiak 69 db, végül pedig a 11-12 évesek 61 db pályamunkával.

Az egyes kategóriák nyertesei a 2012. május 25-én megrendezett díjkiosztó ünnepség keretében kerültek kihirdetésre. A nyertesek díjait Ruzics Csilla festő- és grafikusművész adta át.

Nyertesek:
7 év alattiak: I. hely: Bélteki Teó
II. hely: Török Rebeka
7-8 év közöttiek: I. hely: Peresztegi Hanna
II. hely: Dudoma Barbara
9-10 év közöttiek: I. hely: Rácz Szidónia
II. hely: Kátai Kornélia Anna
11-12 év közöttiek: I. hely: Hevesi Henrietta
II. hely: Gyarmati Evelin

A további díjazottak listáját és a díjkiosztóról készült képeket megtalálja a linkre kattintva:
A legjobb pályaművek beküldői nem csupán különleges Pataki Kerámia készletekkel lettek gazdagabbak, de kézhez kapták a saját rajzukkal díszített kerámia edényeket is, valamint elnyerték a l ehetőséget, hogy részt vegyenek egy sárospataki gyárlátogatással egybekötött kézműves foglalkozáson, ahol a manufaktúra titkaiba is bepillantást nyerhetnek.

Továbbá minden pályázó gyermek kézhez kapta azt az emlék plakettet, melyet a Mesél a kerámia c. rajzpályázat kapcsán külön erre az alkalomra terveztek Sárospatakon.

A helyszínen Uzelmann Annamáriától megtudtuk, hogy a pályázatok elbírálása során a vállalat dolgozói is tanultak a gyerekektől. Látásmódot, optimizmust, színek bátor és visszafogott alkalmazását, kitartást és könnyedséget egyaránt. Tudatosult bennük, hogy mindig van hova fejlődni, így most is azon dolgoznak, hogy hogyan tudják a gyár dolgozói minél jobban visszaadni a gyerekek rajzain megvalósított terveket, vagyis miként lehet a rajz és a kerámia adta lehetőségeket ötvözni.
Az ügyvezető asszony továbbá hangsúlyozta, h ogy a Pataki Kerámia hitvallása szerint a nyereség nem csupán anyagi gyarapodás lehet, hanem az az öröm és jókedv, melyet a jól elvégzett munka kapcsán tapasztalunk.

Az eredményhirdetés után ünnepélyes keretek között megnyitották a fiatal művészek által beküldött rajzokat felvonultató kiállítás, mely remélhetőleg egyre több fiatal számára mutatja meg a művészetekben rejlő örömöt és inspirálja őket saját kreativitásuk kibontakoztatására.

Törő Gábor

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…