2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Tom Sawyer és Hucklebery Finn? – Magyar Színház, ősbemutató: április 20-21.

Tom Sawyer és Hucklebery Finn? – Magyar Színház, ősbemutató: április 20-21.

Az ismert szerző és rendező, Miklós Tibor új musicallel ad életjelt magáról, hisz nemrég mutatták be legújabb művét, a Mark Twain ismert családi regénye alapján íródott Tom Sawyer és Hucklebery Finn című darabot. Az ismert történettel nem lehetett nagyon melléfogni, ám épp emiatt igazán kiugrót is nehéz belőle alkotni. Nos, utóbbi talán nem is sikerült – aligha beszélhetünk forradalmi, korszakalkotó műről –, ám egyestés családi előadásnak szinte tökéletesre sikerült.
Az előadás két főszerepét a könnyedebb zenei műfajakból (is) ismert Puskás Péter és Zentai Márk alakítja – s némi előzetes negatív elfogultságom ellenére azt kell mondanom, hogy előbbi kiválóan helytáll Tom szerepében, s utóbbi enyhe halványsága is csak színházi rutintalanságának tudható be. Na meg annak, hogy bár elvileg a két karakter egyenrangú, és egyenlően fontos, ez a gyakorlatban nem teljesül így. Hiába kap a Huck-szerep is lehetőségeket a lubickolásra a második felvonásban – az első részt annyira ’Tom’ uralja, hogy a nézők talán ösztönösen is őt keresik az előadás későbbi periódusában is.

Külön dicséret illeti a Pesti Magyar Színakadémia növendékeit is, akik többsége e műben mutathatta meg magát először a nagyközönségnek. A debütálás azonban jól sikerült, hangilag korrekt, dramaturgiailag pedig szerepükre érett játékukkal bizonyították, hogy elsajátították a különböző leckéket. Nem csak miskolci származása, hanem a női főszerepben nyújtott tetszetős teljesítménye miatt emeljük ki külön Görgényi Fruzsinát

A mellékszerepek közül elsősorban Auksz Évát és Jegercsik Csabát kell kiemelni – míg előbbi ismét kamatoztatja különlegesen csengő hangszínét egy fiatal özvegyasszony alakjában, utóbbi egyszerűen zseniálisan formál meg két különböző szerepében, s igazolja, hogy tényleg az ország egyik legjobb énekes karakterszínésze.

Összességében a Tom Sawyer és Hucklebery Finnt röviden úgy lehetne jellemezni, hogy egyszerűen csak az, ami. Ám ez sokkal inkább dicséret, hisz degradálás – a mű ugyanis nem esett abba a tipikus hibába, hogy önmagát túlértékelve túl nagyon akar markolni. A darab megmaradt egy kellemes, zenés, szórakoztató ifjúsági előadásnak – e minőségében pedig tényleg jól is sikerült.

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek