2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Kedvezőtlen iparági környezetben a TVK


Az év első 3 hónapját tekintve 102 milliárd forintot meghaladó árbevétel mellett kicsivel 3 milliárd forintot meghaladó adózás utáni veszteséget könyvelhetett el a TVK-csoport. Ezek az értékek az előző év azonos időszakával összehasonlítva romlást mutatnak, ugyanakkor a megelőző negyedév adataihoz képest már jelentős mértékű javulásról adnak számot, hiszen 2011 utolsó negyedévében a vállalatcsoport még közel 8,4 milliárd forintos veszteséget ért el 97 milliárd forintos árbevétel mellett.

Az előző negyedévhez mért javulás különösen értékes annak fényében, hogy a külső környezet az év első három hónapjában még a 2011 negyedik negyedévihez képest is romlott. Az integrált petrolkémiai fedezet 2012 első három hónapjának átlagában újabb történelmi mélységeket járt meg.A kedvezőtlen körülmények között a javulás részben már a hatékonyságjavító intézkedések eredménye, részben pedig a MOL-csoport szinten összehangolt működésnek köszönhető. – Első negyedéves üzleti teljesítményünket alapvetően azok a kedvezőtlen külső üzleti körülmények formálták, amelyek az előző év utolsó negyedévét is jellemezték- hangsúlyozta Pethő Zsolt, a TVK vezérigazgatója.

– Az integrált petrolkémiai fedezet még az előző negyedév alacsony szintjéhez képest is csökkent, euróban 2, forintban mérve 5 százalékkal. Bár termékeink átlagos jegyzésárai az első három hónapban már emelkedtek, az alapanyag-költségek növekedése és az árfolyamok változásának kedvezőtlen hatásai mindezt kioltották. A kedvezőtlenebb körülmények ellenére az üzleti eredmény és a nettó eredmény sorokon már lényegesen kisebb veszteségek szerepelnek. A romló feltételek ellenére mutatkozó javulás a csoportszinten összehangolt működésből fakadó előnyök eredménye. Második negyedéves kilátásainkhoz tartozik, hogy a januári mélypont után az integrált petrolkémiai fedezet lassú javulása várható. Termékeink készletszintjét annak érdekében növeljük, hogy a második negyedévben esedékes ciklikus karbantartási munkák alatt vevőinket folyamatosan kiszolgálhassuk. Ez a készletszint- növekedés okozta jelentős mértékben az első negyedéves cash flow mutatóban tapasztalható romlást .

A TVK, mint a Petrolkémiai üzletág tagja is részt vesz aMOL-csoport Downstream divíziójában elindított három éves hatékonyságot és versenyképesség-növelést célzó, úgynevezett „New DS” programban, amely társaságunknak terveink szerint megközelítőleg 60 millió dollár megtakarítást eredményez.A hatékonyságjavító intézkedéseink szervezeti-személyi változásokkal is járnak, melyek a második negyedévben zárulnak le. Ennek keretében történt a külkereskedelmi leányvállalatok tevékenységeinek MOL-csoport szintű átszervezése, a számviteli tevékenység szolgáltatásként való igénybevétele és a korábban külső szolgáltató által végzett műszeres karbantartási tevékenységek visszaintegrálása a társaság szervezetei közé. A hatékonyságjavító intézkedések mellett nagyon fontos, hogy új versenyképes termékcsoportokat tudjunk piacra vinni. Örömmel számolhatok be arról, hogy a MOL Nyrt. és a TVK Nyrt. Igazgatósága is elfogadta a 130 ezer tonna éves kapacitású butadién kinyerő üzem megvalósítására vonatkozó javaslatot. A hozzávetőlegesen 30 milliárd forintból megvalósuló üzem működésével 8-15 milliárd forint többleteredmény érhető el éves szinten. Legfontosabb feladatunknak tehát azt tekintjük, hogy a 2014. év végétől Tiszaújvárosban vagy Pozsonyban működő butadién üzem produkálni tudja azt az eredményt, amit elvárunk, és így beváltsa a hozzá fűzött reményeket.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek