2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF
Pokoli torony az Avason

Pokoli torony az Avason

Pokoli torony az AvasonFényes lángcsóva tört fel szombat este fél 10 körül a Középszer utca 20. szám 6. emeletéről, majd felfutott a tűzkígyó a homlokzaton. A pokoli tűz következtében ketten életüket vesztették, egy személy életveszélyes állapotban van jelenleg is, sokan kisebb nagyobb sérüléseket szenvedtek.


Először csak az épületen belüli tüzet lehetett látni, majd a 6. emeleti ablak kirobbanása után felszaladt a tűz az épület homlokzatán. Óriási energiával lángolt,  pedig állítólag a panelprogramban beépített műanyag szigetelésnek jó tűzállósággal kellene rendelkeznie… Lesz dolga a szakértőknek. A tűz oka egyelőre ismeretlen, akárcsak az is, hogyan terjedhetett tovább ilyen gyorsan.
„ A húgom az 5-en lakik, kisgyerekkel. A közelben élek, másodmagam rohantam át segíteni. A tömeg kint állt az utcán, mobiloztak, csak ketten mentünk be segíteni…A lift nem működött, sötét volt a lépcsőházban, néhány lakó jött lefelé. Mondtuk siessenek. Én az 5-ig jutottam” – elevenítette fel a pár perccel korábban történteket Imre, akinek rokonai szerencsésen megmenekültek, a sógora ugyan kisebb gázmérgezést kapott, de ez semmi a bekövetkezett tragédiához képest… „A 6. emelet fordulójáig jutottam mikor kirobbant a kigyulladt lakás ajtaja, nem lehetett tovább menni. Lefelé sürgettük az embereket, hogy jöjjenek. Kint megmutattam a tűzoltóknak, hol van a gázelosztó, de nem tudta elzárni a csapot, végül a kiérkező tigázosok zárták el. Mikor szóltak a tűzoltók az emberek kannákban, flakonokban hozták a vizet, a boltos kinyitott és ingyen adta kartonszám”- mondta kissé krákogva János. A belélegzett gáztól 20 perccel később hányt, szorít a mellkasom – mondta, de a helyszínen maradt még az utolsó lángnyelv ki nem aludt.
A tragédia hírére megjelent a helyszínen és Káli Sándor polgármester és Pásztor Albert városi rendőrkapitány is. Ekkor már ránézésre is minden szervezetten ment, a végéhez közeledett a mentés. A környéket le kellett zárni mert több százan verődtek össze kíváncsiskodva, mobillal fotózva nézelődtek.
„A lakosok kijöttek a házból, a tűzoltók csak 15-20 perccel később láttak munkához. Nem láttam egy parancsnokot, aki intézkedett volna. Ordított a tömeg: Csináljatok már valamit!” – szögezte a lakók panaszát a polgármester mellének az éjszakai gyorstájékoztató után az egyik lakos. A jelen lévő tűzoltótiszt válasza lényegében az volt, az oltás a valóságban nem úgy működik, mint a filmeken. Nem rohanhat be egyből minden tűzoltó… utána szakmai fejtegetésbe kezdett. A túlélők pedig üveges tekintettel néztek maguk elé… négy lakás kiégett, ketten meghaltak, sokan megsérültek…
Mint kiderült gyakorlatilag a 6. fölötti 4 lakás kiégett, alatta pedig az oltáshoz használt víz, kisebb mértékben pedig a füst okozott jelentős károkat. Az önkormányzat által felajánlott átmeneti lakással 4 család élt eddig. A 18. szám alá már vasárnap hajnalban visszatérhettek a lakók – ők megúszták a tűzet, kisebb beázások vannak a szélső lakásokban, kaptak füstöt, s van olyan lakás ahol a falak megrepedtek a hő hatására az összeillesztések mellett. A tulajdonosnak azt mondta a statikus, hogy nyugodt lehet. „Remélem nem tévedett” – jegyezte meg keserűen Sándor. A  védelmi bizottság hétfői ülésén megállapították, hogy a beavatkozás szervezetten, tervszerűen zajlott.
A 20. számot a 6. emeleten alá kellett dúcolni. Ez csak átmeneti megoldás, az önkormányzat felkért egy építészt a helyreállításhoz szükséges tervek kidolgozására. Segélyekről is döntöttek, ezen túlmenően várják az adományokat az erre a célra nyitott számlára, amely száma:
10700086-42689106-66300005

 

Pokoli torony az Avason Pokoli torony az Avason

Pokoli torony az Avason Pokoli torony az Avason

Pokoli torony az Avason

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…