2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Előadás a terület-és vidékfejlesztés aktualitásairól

Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke május 3-án, csütörtökön az MTA Miskolci (MAB) Székház Kistermében a terület-és vidékfejlesztés aktualitásairól tartott előadást.

A Kormány döntése értelmében a fejlesztéspolitika területi szintjén jelentkező feladatokat a jövőben a megyei önkormányzatok fogják ellátni. A megyék alapvető szerepet fognak betölteni az egységes fejlesztéspolitika kialakításában. A feladatok átadására az új típusú megyék részére 2012 év elején került sor.

A megyei önkormányzatok feladata  a terület-és vidékfejlesztés

A megyei önkormányzatok területi tervezési feladatai közé tartozik többek között, hogy a megye területére az országos tervekkel összhangban elkészítik a megye fejlesztési stratégiáját és programját, valamint  gondoskodnak a megyei területrendezési, illetve a településrendezési tervek összhangjáról.

Dr. Mengyi Roland előadásában kitért a nemzetközi kapcsolatok fontosságára is

Az előadáson Dr. Mengyi Roland részletesen ismertette az intézményrendszerek, valamint a Megyei Önkormányzat feladatait. – Az új feladatok közül az egyik legfontosabb a területi tervezés megkezdése. Ehhez el kell készíteni a Megyei Stratégiát, a Megyei Programot, illetve el kell kezdeni a térségi alprogramok előkészítését. A fenti feladattal párhuzamosan megkezdődött az igények felmérése – projektgyűjtés- az önkormányzatoknál valamint a kistérségeknél. A projektek szintetizálása után szükséges meghatározni, hogy az egyes projekteket melyik operatív programhoz lehet becsatornázni. Természetesen továbbra is fontos – és folyamatosan kell végezni – a projektek feltárása, becsatornázása, a projekt generálása.- összegezte az elnök.

A vidék-és területfejlesztési feladatok tekintetében Dr. Mengyi Roland, mint a MÖOSZ társelnöke, a Területfejlesztési Bizottság elnöke tárgyalásokat folytatott az érintett minisztériumokkal. Kormányhatározat szerint ez év június 30-ig meg kell vizsgálni az érintett szerveknek, hogy a megyei önkormányzatok milyen módon tudnak részt venni a támogatási és kifizetési kérelmek feldolgozásában és értékelésében. Az előadás során Dr. Mengyi Roland kitért a nemzetközi kapcsolatok fontosságára, melynek egyik legfontosabb eleme, hogy még 2012-ben találkozni fog Johannes Hahn-nal, a Regionális Politikáért felelős Európai Uniós biztossal. Az előadás végén a Megyei Közgyűlés Elnöke ismertette a megye újonnan alakuló nemzetközi kapcsolatait, mint például a kínai, a spanyol, vagy a lengyel tartományokkal, régiókkal.

forrás: mengyiroland.com

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek