2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Miskolcon nem vezetik be bölcsődei gondozási díjat- az étkezésért fizetendő díjakat azonban meg kellett emelni

Miskolcon nem vezetik be bölcsődei gondozási díjat- az étkezésért fizetendő díjakat azonban meg kellett emelni

Az étkeztetésért fizetendő térítési díj 2008 óta változatlan Miskolcon (275,-Ft+ÁFA (349,-Ft). Május 1-től ez az összeg – az infláció mértékével azonos módon – 430 forintra emelkedik a miskolci bölcsődékben. Jogszabály alapján a gyermekélelmezés esetén a térítési díj 100 %-át (normatív) kedvezményként kell biztosítani, ha a kisgyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, 50 %-át (normatív) kedvezményként kell biztosítani, ha a család három vagy több gyermeket nevel (gyermekenként jár a kedvezmény) , vagy tartósan beteg vagy fogyatékos kisgyermek ellátását biztosítja a bölcsőde.

Miskolc városa a törvény adta lehetőségen túl- a nehéz gazdasági helyzete ellenéri is- saját rendeletében, önként vállalt feladataként, lehetőséget biztosít az egyedi térítési díjtámogatás igénybevételére is.

A térítési díj emelésének oka elsősorban az a jelenlegi helyzet, amelyben az állami támogatás a fenntartási költségek kb. 35-40%-át fedezi. Az étkezési térítési díjon kívül a többit a fenntartóknak (kb. 96%-ban az önkormányzatoknak) kell hozzátenni. Az önkormányzatokra így az intézmények működtetése során jelentős teher hárul, amely az utóbbi idők pénzügyi válsága következtében sok esetben a bölcsőde fenntartását is veszélyeztetheti. A magas költségek miatt a világon szinte mindenütt fizetni kell a bölcsődei ellátásért. A Megyei Jogú Városok Szövetsége által készített összesítésből kiderül, hogy a városlakók szociális helyzetét figyelembe véve ez a változás is szerényebb mértékű mint bárhol máshol.

Példák:

Eger Megyei Jogú Városban májustól összesen 560 forint (napi étkezés és gondozási díj) az eddigi 518 Ft. helyett

Legfeljebb havi tízezer forintos gondozási díjat kell majd fizetniük szeptembertől az érdi bölcsődések szüleinek.
Zalaegerszegen már korábban döntöttek az egységes bölcsődei térítési díj bevezetéséről. Ott – a 403 forintos napi étkezési díjon felül – napi 240 forintos gondozási díjat kell fizetni.
Szolnok 2012. február 1-től a gyermekélelmezés költsége bruttó 423 Ft/ellátási nap és a gondozás térítési díja 236 Ft/ellátási nap.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek