2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A megbízási díjat terhelő járulékfizetési kötelezettséggel kapcsolatos változás

A megbízási díjat terhelő járulékfizetési kötelezettséggel kapcsolatos változás

2012. január 1-jétől változott a megbízási jogviszonyra tekintettel kifizetett díj járulék-kötelezettségével kapcsolatos szabályozás.

Díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (jellemzően megbízási szerződés alapján) személyesen munkát végző személy foglalkoztatásakor a kifizető részéről nincs jelentősége annak, hogy az általa havonta juttatott összeg eléri-e a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét vagy sem, mivel mind a két esetben 27 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót kell fizetnie.

A foglalkoztatott szempontjából változatlan a szabályozás, a magánszemélynek csak akkor kell 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot és 7 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulékot fizetnie, ha e jogviszonyára tekintettel biztosítottnak minősül, azaz, a megbízási díj összege eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.

A járulékfizetési kötelezettséggel kapcsolatban bővebben tájékozódhat telefonon a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42) keresztül, valamint a www.nav.gov.hu honlapon.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek