2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Szolgáltató ellenőrzések

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzéseinek kiemelt célja az adókikerülő magatartásformák visszaszorítása, a fogyasztói jogok védelme, a bizonytalan eredetű árucikkek kiszorítása a piacról, továbbá a fekete foglalkoztatás visszaszorítása.
A NAV Észak-magyarországi adóigazgatóságainak revizorai az elkövetkezendő időszakban a pénzügyőrökkel közösen, megnövelt ellenőri létszámmal lépnek fel az adókikerülő magatartásformák ellen. Az operatív egységek a különböző üzletekben, vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken az esti órákban és hétvégi napokon is fokozottan vizsgálják a számla és nyugtaadási kötelezettség betartását, a forgalmazott árucikkek eredetét és a foglalkoztatás szabályszerűségét. Növelik az ellenőrzések gyakoriságát a szolgáltatások olyan területein is, ahol eddig elvétve fordult elő próbavásárlás. Ennek jegyében mulasztásokat lepleztek le többek között wellness szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknál, biorezonanciát mérő természetgyógyásznál, valamint aranyékszer-forgalmazóknál.

Az utólagos adóellenőrzések mellett nagyobb teret kap a jelen és a közelmúlt vizsgálata. A kiutalás előtti ellenőrzések szigorításán túl, helyszíni vizsgálatokkal a revizorok kiemelt figyelmet fordítanak az áfa fizetés terén elkövetett jogsértések megakadályozására, feltárására. Egyes kockázatos termékkörök esetén (mint például a gabona, a húsáru, a törtarany és a vetőmag) az értékesítési láncolatot fizikálisan is követve segítik elő a tranzakciókhoz kapcsolódó adókötelezettségek teljesítését, illetve érnek el megelőző hatást.

Az adóhatóság nem téveszti szem elől az ellenőrzést kikerülni igyekvő, az ország más megyéibe vagy a fővárosba „menekülő”, áttelepülést választó adózókat. A speciális illetékességi szabályoknak köszönhetően az adóellenőrök az ország bármely pontjára követik a székhelyváltó vállalkozásokat. A jelentősebb adóhátralékot felhalmozó cégek eladásának, illetve a korábban hátralékos cégben tagsággal rendelkező személyek ismételt cégalapításának az újonnan bevezetett adóregisztrációs eljárás szab gátat.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…