2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Letették az Interaktív Diósgyőri Játszóvár alapkövét

Letették az Interaktív Diósgyőri Játszóvár alapkövét

A Szimbiózis Alapítvány a ’Mérföldkövek Projekt’ nevű pályázat keretében építi fel az Interaktív Diósgyőri Játszóvárat . A projekt célja a Diósgyőri Vár eredeti középkori másának fából történő felépítése. A játszóvár üzemeltetését és karbantartását a Szimbiózis Alapítvány által foglalkoztatott autista fiatalok végzik majd.

A Szimbiózis Alapítvány 1999 óta támogatja hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő emberek oktatását, nevelését, társadalmi integrációját. Az alapítvány elsődleges célja értelmileg és halmozottan akadályozott fiatalok képzése, akik tartós, „szimbiotikus” támogatást igényelnek.
A játszóvár megtervezésére Kosdi Attilát, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal „várvédőjét” kérte fel a szervezet. A tervek alapján a külső várfal négy méter magas kapubástyákkal, három méter magas palánkokkal lesz körülvéve. A külső várudvarban történelmi játszóház kerül kialakításra. A tervek szerint a vár tornyai 8 méter magasak lesznek, a belső várudvarban kápolna és kb. 70 főt befogadó nyári színház is épül majd. A játszóvárat meg lehet majd mászni, a tornyokba és kapuk tetejére csigalépcsők visznek fel, a várfalon körbe lehet menni, valamint különféle kalandparki elemek kerülnek elhelyezésre.

A Mérföldkövek projekt keretében egyelőre alapkő-letételre és a központi külső kétbástyás, felhúzható várkapu megépítésére került sor. A létesítmény teljes kivitelezését az alapítvány fejlesztési pályázatok segítségével szeretné megvalósítani.

A Szimbiózis Alapítvány egyike az ERSTE Alapítvány 2011-es Társadalmi Integrációs Pályázatának egyik díjazottja.

Az Szimbiózis Alapítványról bővebben itt olvashat: http://www.szimbiozis.net/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek