2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Folyik a munka Herbolyán

Kazincbarcika – A tervek szerint ez év végéig tart Kazincbarcika Herbolya városrészén a szociális város-rehabilitációs program.

A beruházás – több éves előkészítő munka után – 2011 márciusában kezdődött el és az építő szakasz nagy része már be is fejeződött.
Csak emlékeztetőül: a projekt keretében három közösségi épület készült el: egy több szintes Képzőközpont, egy közösségi ház és egy Családsegítő központ. Megszépültek a közterületek; játszótér, szabadidőpark, parkolók és 358 méter hosszan utak épültek. A beruházás keretein belül 661 méter ivóvízvezeték, 625 méter szennyvízcsatorna, míg a felszíni vízelvezetési problémák megoldására 825 méter csapadékcsatorna is elkészült. A közművekre történő lakossági rákötés folyamatosan zajlik.

Megtölteni tartalommal

A projekt programszakasza során az elkészült közösségi épületeket tartalommal töltik meg. A cél az, hogy a helyben élők jóval szélesebb szolgáltatást kapjanak: azaz a program segítsen a napi életvezetésben, a fiatalok, idősek gondjain, javítson a szociális és egészségügyi állapotokon, színesítse a közösségi életet, és ami talán a legfontosabb; a képzések által esélyt adjon a munkavállalásra, a megélhetésre.
Az egykoron közösségi, majd oktatási célokat szolgáló„fehér-ház”, a beruházás során megújult és újra közösségi funkciót kapott. A házat az önkormányzat együttműködő partnereként a Don Bosco Szalézi Rend működteti.


Felzárkóz(tat)ás…

– A gyerekek, diákok és a hátrányos helyzetűek segítése céljából már tavaly beindítottuk az ifjúsági klubot, valamint a diákmentor és a pedellus programot – mondta Fehér Béla igazgató helyettes.
– Nagyon eredményesen és jól működik minden, s ezt leginkább abból tudjuk lemérni, hogy milyen nagy a látogatottságunk napi szinten is. Rendszeresen 20-40 fő közötti létszám van nálunk; van akinek a mentor és a pedellus program kapcsán a tanulásban segítünk, mások korrepetálásra, fejlesztésre vagy tehetséggondozásra járnak. Az ifjúsági klub is nagyon népszerű, a diákok rendszeresen részt vesznek az oratóriumon és a különböző foglalkozásokon. Nemcsak a szakemberek működnek kiválóan, de középiskolás diákokat is meg tudtunk nyerni, ők is segítik a rászorulókat. Szóval pezseg az élet nálunk. S amire még nagyon büszke vagyok, hogy a programjaink milyen jól harmonizálnak egymással. Ennek már kézzel fogható eredménye is van: március 15-ére a három programban részt vevők egymással összefogva készítették el az ünnepi műsort, ami nagy sikert aratott a helybeliek körében – ismertette az elmúlt időszak legfontosabb tapasztalatait a program felelőse.
A korszerűsödött, megszépült és modern új ruhába bújt Herbolya-Régi telep város-rehabilitációs programját az Európai Unió több mint 409 millió forinttal támogatja.

További információ: www.herbolya.barcika.hu

Képforrás: O Pont fotó / Pálinkó Gábor

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek