2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Uszodabezárás – és ami mögötte van

Kazincbarcika – Elfogadták Kazincbarcika idei költségvetését, mely a törvényi szabályozások következtében minden eddiginél feszesebb gazdálkodásra kényszeríti az önkormányzatot. A kényszerű és keserű döntések egyike a Városi Fedett Uszoda bezárását jelentheti.

A stabilizációs törvény kimondja, állami támogatás nem fordítható nem kötelezően vállalt feladatokra, vagyis kultúrára, sportra, ebbe a körbe tartozó létesítményüzemeltetésre és egyebek mellett civil szervezetek támogatására. Ezeket a feladatokat csak saját bevételeiből finanszírozhatja minden önkormányzat. A törvény nehéz helyzetbe hozza a kevés bevételből gazdálkodó, ugyanakkor széles intézményhálózattal és színes városi élettel bíró önkormányzatokat, így Kazincbarcikát is. Ennek következtében ezen területeken megszorítások várhatóak: kevesebb jut kultúrára, sportra, kommunikációs feladatokra, a civil szervezetek támogatására és szociális kiadásokra is. S ami a legfájdalmasabb döntés: április 1-jétől határozatlan időre szünetel a Városi Fedett Uszoda, aminek működési költsége éves szinten több mint 100 millió forint.

Nyolcvan millió mínusz a múlt évben

A Timpanon Kft. működtetésében álló létesítmény 1998 óta szolgálja a város és a térség lakóit. A közönség úszás lehetősége mellett a sportegyesületek uszoda igényét, az iskolai úszásoktatást és a gyógyúszást is támogatta eddig az önkormányzat – nagyságrendileg több tízmillió forinttal – így a mostani döntés nem „sportellenes”.
– Senki ne gondolja, hogy jómagam nem presztízs veszteségként élem meg, hogy az uszoda bezárása akár csak szóba is került – mondta Szitka Péter polgármester.
– Nekem is nagyon fontos az uszoda, mint ahogy sokaknak itt a városban, de a kényszerű döntéseket felelős vezetőként meg kell hoznunk a tények ismeretében. A tény pedig sajnos az, hogy az uszoda működtetése éves szinten 100 millió forintba kerül, a bevétel pedig 16. A közte lévő több mint 80 millió forintot pedig jelen állás szerint nem tudjuk miből előteremteni. Már a döntés meghozatala előtt is sokan, sokat „agyaltunk”, hogy mi lenne a megoldás, és az elmúlt 1 hétben sem tétlenkedtünk, hanem az alternatívákat kerestük és keressük most is. A legfőbb probléma, hogy az önkormányzatok már nem vehetnek fel hitelt éven túli lejárattal, s minderről csak az utolsó utáni pillanatban értesültek maguk az önkormányzatok. Akkor, amikor már mindenki az idei évet tervezgette, osztott-szorzott, ahogy korábban is. Aztán pedig jött a hidegzuhany, és a keserű döntések sorozata, mert nem maradt az önkormányzatoknak más megoldás, nagyon szorosra kellett húzni a nadrágszíjakat – tette hozzá a polgármester.

Keressük a lehetőségeket…

Az uszodabezárás híre futótűzként terjedt a városban, az egyik közösségi oldalon egy csoport is alakult. Tagjai között sok esetben tanúságos és építő jellegű párbeszéd zajlik, aláírásgyűjtés indult és demonstráció szervezése is folyik. Néhányan a város más beruházásait szapulják, pályázati lehetőségeket és egyéb alternatívákat emlegetnek.
– Értem és megértem a barcikaiak aggodalmát – folytatja Szitka Péter.
– Ugyanakkor azt nem árt tisztázni, hogy a városban megvalósult, vagy éppen folyamatban lévő beruházások szükségességét éppen Ők vetették fel. Ezek a – legtöbbször pályázati forrásokból finanszírozott – fejlesztések rendkívül szigorú szabályozás alá esnek, a pénzt arra kell felhasználni, amire kaptuk. Lehet vitázni a játszóterek, parkolók, kerékpárút szükségességéről, hiszen mindenkinek más fontos, és megoszlanak a vélemények. Ám a fejlesztések arra irányultak, irányulnak, ami az itt élők többségének igényét tükrözik; minden beruházás esetében azokét, akiknek érdekük fűződik ehhez. Például a kisgyermekeseknek a játszóterekhez, a nevelési intézmények felújításához, a bringásoknak a kerékpárúthoz, az autósoknak a parkolók kialakításához és még folytathatnám a sort. Az uszoda biztonságos működésének biztosítására nem passzolt egyik pályázat sem, ezért nem is írtunk ilyet. De a problémát nem kívánjuk a szőnyeg alá söpörni, párthovatartozástól függetlenül gondolkodunk a megoldáson. Felvettük a kapcsolatot a szomszédos önkormányzatokkal, megkerestük a nagyobb cégeket, kikértük gazdasági és egyéb szakemberek véleményét. Szóval ne higgyék azt, hogy meghoztunk egy döntést és most ülünk a babérjainkon, vagy elbújunk a nyilvánosság elől, várjuk, hogy elcsituljanak a hullámok, aztán majd lesz valami… Beindítottuk a politikai lobbit is, melyben teljes összefogás van a testület tagjai, frakciói között. Talán megoldás lehetne egy rekreációs központ kialakítása, de végig kell járnunk az ehhez vezető utat, úgy hogy türelmet kérek mindenkitől. A döntést pedig a költségvetés elfogadásával párhuzamosan kellett meghoznunk, a havi közel 9 millió forintos mínusz így is folyamatosan termelődik. A magánszektor, a gazdasági piac aktív szereplőinek bevonását is megpróbáljuk, mert nem célunk az uszoda szándékos ellehetetlenítése, ahogy ezt néhányan már megfogalmazták egy közösségi oldalon. Célunk az, hogy működőképes maradjon a város, s lehetőség szerint minél többet megőrizzünk abból, ami értéket az elmúlt években megteremtettünk! Ám mindenkinek meg kell értenie azt is, hogy a törvényi szabályozás minden időknél szigorúbb és keményebb határokat szabott, amit nem tudunk átlépni még akkor sem, ha több ezren szeretnénk azt – mondta Szitka Péter polgármester.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek