2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Görömböly, Miskolctapolca, Hejőcsaba, Avas egyesületei nem kapnak támogatást

Görömböly, Miskolctapolca, Hejőcsaba, Avas egyesületei nem kapnak támogatást

A múlt héten Miskolc város közgyűlése az idei költségvetésről szavazott. Az előterjesztés, majd a döntés szerint a görömbölyi, az avasi, a hejőcsabai és a miskolctapolcai közhasznú egyesületek, amelyek a településrészen működő Közösségi Házakat is üzemeltetik, ebben az évben nem kapnak a várostól közművelődési támogatást. A civil szféra ilyen mértékű ellehetetlenítése azért is szomorú, hiszen ezek az egyesületek nagyon „olcsón” oldanak meg városi feladatokat.

Nem hallgathatom el személyes érintettségemet sem, a Miskolctapolcáért Egyesület elnökeként bizony még inkább felháborított a dolog. Nehogy valami óriási összeget feltételezzen az Olvasó! Az egyesületek ezekből az egy-két millió forintokból nem csupán a házak üzemeltetésébe pótoltak bele, hanem különböző népdal, tánc, színjátszó, gyermekcsoportokat tartottak fenn, segítették az idegenforgalmat, a településrészen élők bevonásával. Azt, hogy milyen színvonalon, mi sem bizonyítja jobban, mint a Görömbölyi Fiatalok Közhasznú Egyesületének 1998-ban odaítélt nívódíj, vagy a 2002-ben kiemelkedően jó munkáért kapott elismerés.

Miután a négy érintettből két településrésznek is Nehéz Károly /FIDESZ/az  önkormányzati képviselője, így neki tettem fel kérdéseimet írásban a döntéssel kapcsolatban, amelyre a válaszokat is olvashatják.

Bizonyára nem kerülte el figyelmét, hogy a közművelődési támogatással rendelkező, öt éve működő Miskolctapolcáért Egyesület, és a 20 éve működő Görömbölyi Kulturális Egyesület ebben az évben nem kap a város költségvetéséből támogatást. Mindkét egyesület azon a területen működik amelynek Ön a képviselője. Mit szólt Ön ehhez az előterjesztéshez, illetve a döntéshez?
Több napirendi ponthoz is hozzászólt a közgyűlésen, de azt nem hallottuk, hogy ebben az ügyben kifejtette volna nemtetszését, illetve pártját fogta volna azoknak az egyesületeknek, amelyek az Ön választókörzetében oldanak meg  kulturális, idegenforgalmat segítő  feladatokat? Ön Nem tartja ezt fontosnak?

– A koncepció a következő: az új költségvetés feladat alapú, ami azt jeleni, hogy nem a korábbi évek sorait szorozgatjuk és osztogatjuk, hanem egy közös alapból lehet pályázni az érintett egyesületeknek. A közösségi házakat „elvben” átveszi a központi kulturális nonprofit kft és nála lehet pályázni adott terminus feladatira, és a pénzügyi ellenőrzést is a kft. fogja végezni. A részletek a következő közgyűlésre készülnek el. (márc. 22-ig.) Szerintem ez elvben fair megoldás, mert pl. a görömbölyi és hejőcsabai közösségi ház bevételei 10 milliós nagyságrendűek, a tapolcait pedig sokkal nehezebb fenntartani (ismert okok miatt), ennek aránya pedig eddig nem látszott a sorok között. Ameddig a görömbölyi kap ~2,4 milliót és van e mellett ~12 millió egyéb bevétele, ez olyan mintha nekem lenne egy házam, amit kiadok úgy bérbe, hogy amíg én fizetem a rezsi jó részét, azaz nekem 2,4 millióba kerül évente, az egyéb bevételekből pedig a működtető egyesület gazdálkodik, nekem pedig csak kiadás marad??? A városi meglévő vagyongazdálkodási szabályokba nem tudom jogilag hogyan illeszthető egyáltalán bele ez a korábbi helyzet?

Tudvalévő, hogy a városnak nincs pénze  a rendezvényekre, – Görömbölyi Ősz, Szent Benedek Nap, kiállítások stb. – és az egyesületek saját, pályázati, szponzori pénzeket felhasználva oldották ezt eddig meg, de sajnos ezek a források is beszűkültek, így soha nem volt talán ekkora szükség a segítségre. Szándékozik-e esetleg képviselői alapjából segíteni annak a két egyesületnek a munkáját, fennmaradását amely több rendezvényt is generál az Ön által képviselt területen?

– Igen, ahogy eddig is megtettem (4 egyesület esetében). Az igaz, hogy 2011-ben Görömbölyt hangsúlyosabban kezeltem, mert az ottani egyesületek kezdő támogatással mára már önfenntartó programokat tudtak szervezni! Itt elsősorban a Görömbölyi Borbarátok egyre népszerűbb és sikeresebb rendezvényeire gondolok, amit már szinte várnak a miskolciak!! Az „Fény egyesület” pedig betölti azt a szakrális funkciót ami teljesen hiányzott a helyi közéletből.

Miskolctapolca ezer sebből vérzik:nincs gazdája hosszú évek óta, elhanyagolt, nem fejlődik, nincs strand, nincsenek utcajelző táblák, virágok, attrakciók, programok, a vendégek nem igazán tudják mivel eltölteni az idejüket. Tudjuk, hogy szűkösök a források, de itt 1 millió forintos összegről beszélünk mindössze. Ön szerint, nem vétek még azokat a kezdeményezéseket is elfojtani, amelyek sok civil munkával, évek alatt jöttek létre?


– Szerintem erre is koncepcionálisan választ ad a fenti összefoglaló, de kiemelem hogy: az egyik közgyűlési felszólalásom is arról szólt, hogy olyan beruházásokat eszközöltek a múltban, amelyek nem biztos, hogy jó helyen, jó időben, megfelelő volumenben készültek el, mivel nem volt stratégia. Nem volt kiemelten fontos Tapolca fejlesztése. Kihasználatlan mélygarázsok, koncepciótlan múzeum létrehozása, egy versenyuszoda „csapvízzel” melegítve, a 29 fokos forrástól 100 méterre??? (évi 300 milliós önkormányzati támogatással!) Amikor eközben más városok fürdőket építettek??? Jelenleg Miskolc város adósságszolgálatra 3 milliárd forintot fizet 2012 ben. Ha ez a pénz most rendelkezésre állna, akkor nem lenne „gondunk”.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek