2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Gazdasági stagnálás várható az EU-ban

Kiadta a Bizottság az időközi gazdasági előrejelzését, amelyben uniós szinten zéró növekedést, az euróövezetben mínusz 0,3 százalékot jelez a 2012-es évre. Az infláció 2,3 százalékos lesz uniós átlagban és 5,1 százalékos Magyarországon.
Az előrejelzés az első negyedév után növekedési tendenciát jósol Magyarország számára, de az éves növekedési szint mínusz 0,1 százalékos lesz. A testület az egész Unióban idén várt növekedési kilátásokat rontotta a tavaly novemberi előrejelzésben még 0,6 százalékra (az euróövezetben 0,8 százalékra) jósolt bővülésről. Magyarország esetében az ősszel még 0,5 százalékos gazdasági növekedést jelzett előre a Bizottság.

A most kiadott időszakos elemzésben Magyarországgal kapcsolatban a Bizottság emlékeztet arra, hogy tavaly, elsősorban a jó exportteljesítménynek köszönhetően bővült a gazdaság, mégpedig a friss előrejelzés szerint 1,7 százalékkal. A belső kereslet tavaly negatív maradt, bár a csökkenés mértéke mérséklődött. A bizonytalanságok, a magas munkanélküliség és a svájci frank árfolyam-emelkedése miatt növekvő eladósodottság következtében a háztartások fogyasztása sem mutatott fellendülést.

A tavalyi év második felében a magyar gazdaság ellenállóbbnak bizonyult a bizonytalanságokkal szemben, mint azt őszi előrejelzésének idején. A jelentés kitér arra, hogy a külső környezet rosszabb, mint az őszi előrejelzés idején várták, mert Magyarország legnagyobb exportpiacai alacsonyabb mértékben bővülnek. Ennek érezhető hatásai vannak a növekedési kilátásokra, mert a magas exportarány miatt a magyar gazdaság túlzottan nyitott.

Az infláció idén 5,1 százalékos lesz Magyarországon és 2,3 százalékos uniós átlagban az előrejelzés szerint. A végleges tavaszi előrejelzést a testület a tervek szerint májusban teszi közzé, a tavalyi adatok véglegesítését követően.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek