2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Pótlékmentes részletfizetés nyilatkozat alapján

A 2011. évről szóló személyi jövedelemadó bevallásban pótlékmentes részletfizetést kérhet minden olyan önadózó magánszemély, aki nem folytat vállalkozási tevékenységet, nem kötelezett általános forgalmi adó fizetésére és a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége nem haladja meg a 100 000 forintot.

A pótlékmentes részletfizetés igénybevételéről a személyi jövedelemadó bevallás „C” lapján kell nyilatkozni. A nyilatkozat megtételére előírt határidő jogvesztő, a 2011. évi személyi jövedelemadó bevallás késedelmes benyújtása esetén a kedvezmény nem vehető igénybe, illetve a nyilatkozattétel elmulasztása később nem pótolható.

A részletfizetés futamideje maximum négy hónap lehet, az egyes részletek összege a nyilatkozaton jelölt részletek számától függően a teljes fizetendő adó 1/2, 1/3 vagy 1/4 része.  Az első részlet esedékessége 2012. május 21-e (figyelem ez az időpont változott a megelőző évekhez képest!) a további részleteket pedig  2012. június 20-áig, július 20-áig, illetve augusztus 21-éig kell befizetni.
A részletfizetés teljesítése készpénz átutalási megbízással és banki átutalással is történhet. A fizetési kedvezmény engedélyezéséről az állami adóhatóság külön értesítést nem küld és a részletfizetés teljesítéséhez szükséges csekkeket sem postázza ki a nyilatkozattevő számára, azt a magánszemélynek kell beszereznie az adóhatóságtól. Az ütemezett részletek határidőben történő teljesítéséhez szükséges készpénz átutalási megbízások személyesen bármelyik ügyfélszolgálati irodán, postai és elektronikus úton a CSEKK elnevezésű nyomtatványon szerezhetőek be.
A kedvezmény érvényét veszti és a tartozás egy összegben válik esedékessé, amennyiben az esedékes befizetés nem határidőben kerül teljesítésre, ebben az esetben az állami adóhatóság a tartozás fennmaradt részére az eredeti esedékesség napjától (2012. május 21-től) késedelmi pótlékot számít fel.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek