2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Folytatódik a védekezés

Az elkövetkezendő négy évben tovább folytatódik a méhnyakrák elleni védőoltást szorgalmazó program Mezőkövesden.
A méhnyakrák egyik okozója az úgynevezett humán papiloma vírus, amely ellen oltással hatékonyan lehet védekezni, ha azt a lányok még 15 éves koruk előtt megkapják. Észak-Magyarországon elsőként Mezőkövesden indulta el még 2008-ban a HPV elleni védőoltás-program, azóta a 13 életévüket betöltött lányok kedvezményes áron juthattak hozzá a három alkalomból álló vakcinához. A képviselő-testület ez év januári ülésükén döntött a program következő négy évben történő folytatásáról.
Eddig, az elmúlt négy esztendő alatt 182 fiatal lány kapta meg a HPV elleni védőoltást. Ez Mezőkövesd Város Önkormányzatának mintegy 9,1 millió forintjába került, azonban  megérte, hiszen a tudomány szerint ezzel a védőoltással megelőzhető a méhnyakrák, így ezzel a támogatással hozzájárulhat az Önkormányzat ahhoz, hogy mezőkövesdi fiatalok egészségesek legyenek. 2012-ben jelenleg 82 lány jogosult arra, hogy kérje a vakcinát. Az érintett, 13 életévüket betöltött fiatalokat, illetve szüleiket levélben értesítik a lehetőségről. A HVP elleni vakcina három oltást jelent, az elsőt előreláthatólag márciusban, a második két hónappal később, az utolsó oltást pedig rá fél évre kapják meg az érintettek. A három injekció és oltóanyag összesen 60 000 forintba kerül, de az Önkormányzat felvállalja a költség nagyobb részét, így a szülőknek csak 10 000 forintot kell fizetniük a védőoltásért.
Világviszonylatban és Magyarországon is a mellrák után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a méhnyakrák. Ezért tartotta és tartja fontosnak városunk képviselő-testülete, hogy az itt élő fiatal lányoknál mindent megtegyenek azért, hogy egészségesek maradjanak.

M. Zs.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek