2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
Másfél milliárd, a térségi alap-és járóbeteg szakellátásra

Másfél milliárd, a térségi alap-és járóbeteg szakellátásra

Másfél milliárd, a térségi alap-és járóbeteg szakellátásraAz Unió is támogatja a tiszaújvárosi egészségügy fejlesztését

Sikeresen pályázott az egészségügy bővítésre, fejlesztésre a tiszaújvárosi Rendelő Intézet, illetve a helyi önkormányzat. A közel másfél milliárdos projekt a térség 45 ezer polgárát érinti. A szerződés ünnepélyes aláírására július 23-án került sor Tiszaújvárosban, amelyet Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára és Koscsó Lajos Tiszaújváros polgármestere látott el kézjegyével. A megkezdődött fejlesztésekről s a várható befejezésről, annak hatásairól kérdeztük Dr. Török Pál főorvost, a Városi  Rendelőintézet főigazgatóját.

 
– Mikor, és milyen céllal vetődött fel a Tiszaújvárosi Rendelőintézet fejlesztése?

Először 2004-ben pályáztunk a Rendelőintézet teljes felújítására. Érdekesség, hogy a pályázat szakmai és építészeti „tartalmát” csak aktualizálni kellett, hiszen az első pályázat alkalmával is magasra emeltük a lécet.

– Milyen fogadtatásra talált az elképzelés a helyi, a térségi és a megyei szakvezetők körében?

Miután a döntés lehetősége és felelőssége elsősorban a Tiszaújvárosi Önkormányzaté, így értelemszerűen a város döntéshozóit kellett megnyerni az elhatározáshoz. Visszatekintve az akkori döntéshozatali folyamatra, azt kell mondjam, hogy akadálytalan volt, mivel a Képviselőtestület egyhangúan megszavazta és egyúttal biztosította is az anyagi lehetőséget a tervezés elindítására és a pályázat benyújtásához szükséges pénzügyi és intellektuális feltételek megteremtéséhez.

A jelenlegi kistérség Önkormányzatai és a Megyei szakvezetés is egyértelműen támogatta és jelenleg is támogatja az elképzeléseinket. Jól mutatja ezt az a tény is, hogy a legfelsőbb döntéshozó, az Egészségügyi Minisztérium is áldását adta a szakmai programra. Sajnos van aminek nem örülünk, hiszen a betegszállítás befogadása elmaradt, de újra próbálkozunk, amint erre lehetőség adódik.

– Kik és mikor dolgozták ki a pályázati terveket?

A pályázat orvos szakmai programját a Rendelőintézet munkatársai, az építészeti és a műszaki terveket Vincze József vezető tervező irányításával a KVADRATÚRA Építészeti Iroda Kft. végezte el, a pályázati dokumentációs és pénzügyi tervet a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Zrt. Salgótarjáni munkatársai állították össze. A pályázat benyújtását a Tiszaújvárosi Önkormányzat, mint tulajdonos bonyolította le, hál’ istennek sikeresen.

– A pályázat elfogadása után melyek voltak az első lépések, a tervek megvalósításában?

A nyertes pályázat első lépése mindig a támogatási szerződés aláírása, ezután következett és folyik a menedzsment végleges felállítása és az ehhez szükséges közbeszerzési eljárások lebonyolítása, majd ezt követően a kivitelezési közbeszerzési eljárás lebonyolítása. Hála istennek időarányosan folynak a dolgok, reméljük ez így marad a kivitelezés egész ideje alatt.

–  Mely települések, hány állampolgárt érint a tervezet megvalósítása?

A Városi Rendelőintézet jelenlegi OEP szerződése szerint 45 000 állampolgár járóbeteg szakellátásáról gondoskodik és külön szerződés szerint Polgár város lakosságát is ellátjuk. Területileg ez három kistérség lakosságát érinti, ezek a tiszaújvárosi, a mezőcsáti és a polgári kistérség.

–  Mikor indul a program gyakorlati megvalósítása és mikorra várható befejezése?

A program ha úgy tetszik elindult a szerződéskötéssel és várhatóan 2001. április 6-án ér véget. Jelenleg az előkészítés szakaszában vagyunk, hiszen a Rendelőintézetnek az átalakítás időszakában is teljes gőzzel kell üzemelnie, amelynek feltételeit az Önkormányzat döntése értelmében a volt Kazinczy Iskolában teremtik meg. Ez a munka intenzíven folyik és minden remény megvan arra, hogy határidőn belül átköltözzünk. Ennek tervezett időpontja 2009. november utolsó hétvégéje lesz, a lehető legrövidebb időn belül. Az időközben reméljük sikeresen lebonyolított közbeszerzési eljárásban meg lesz a nyertes kivitelező, akinek 2009. december 1-én átadjuk az építési területet.

–  Mennyivel lesz jobb, sokrétűbb, az alap- és a járóbeteg szakellátás?

A szakrendelések jelenlegi struktúrája nem változik alapvetően. Új szakmai tartalomként jelentkezik az egynapos ambuláns sebészet, a kúraszerű ellátások, a nappali kórházi ellátás, otthoni szakápolás, és mint új szakrendelés a gyermekgyógyászat, valamint a diagnosztikai munkahelyek műszerezettsége javul (digitális röntgen, ultrahang).

Reméljük, hogy a megújult környezet minket is még további színvonal emelésére serkent.

Fekete Béla

 

Másfél milliárd, a térségi alap-és járóbeteg szakellátásra 

\A 30 éve épített Városi Rendelőintézet\

Másfél milliárd, a térségi alap-és járóbeteg szakellátásra

   \várhatóan így fog kinézni 2011 tavaszán\

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…