2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A kistestvér lekörözi a nagyobbat?

Az arany az előzetes várakozásoknak és jóslatoknak megfelelően a múlt hét első felében folyamatosan erősödött, aminek köszönhetően az ára meghaladta az 1760 USD/uncia és az 1336 EUR/uncia értéket. Péntektől viszont olcsóbb lett a sárga nemesfém, amelynek okait elemzők egyrészt a meglepően jó amerikai munkaerő-piaci adatokban és az ezzel párhuzamosan erősödő dollárban, másrészt az elmúlt hetekben az emelkedő aranyárakon szerzett nyereség kivonásában látják. Az utóbbi napokban az arany „kistestvére”, az ezüst is magára vonta a figyelmet.
Az előttünk álló hetet illetően vegyes képpel, hullámzó árvonallal számolhatunk. Nem valószínű, hogy a látványos erősödés folytatódna, sőt a stagnálás és/vagy a némi gyengülése sem kizárt. A szakértők szerint semmi ok az aggodalomra. Az öt hete tartó erősödési folyamatban – amelyre nem volt példa a múlt év augusztusi abszolút rekordárat hozó időszak óta – törvényszerű az árkorrekció, amely ezúttal rövid életű lesz és egy újabb hosszabb erősödési szakasz előtti „nyugalmi állapotot” képez.

A hazai és a nemzetközi médiában egyre több hír jelenik meg arról, hogy hiába az arany év eleje óta tartó, most már több, mint 10 százalékos erősödése, érdemesebb figyelni a „kistestvérére”, az ezüstre, amelyért az amerikai, kínai és a feltörekvő országok növekvő befektetési és ipari igénye miatt 2012-ben már 22 százalékkal többet fizetnek. Köztudott, hogy az ezüst is kedvelt befektetési forma, de árára komolyabb hatást gyakorolhat az ipari kereslet is. Márpedig az ipari szereplők ebben az évben az előrejelzések szerint nagyobb „étvágyat” mutatnak majd a szürkésfehér nemesfém után, mint tették ezt tavaly. Ezenkívül az is egy sokatmondó és –sejtető adat, hogy az amerikai pénzverde által kibocsátott „Silver Eagle” (Ezüst sas) névre keresztelt befektetési érmékből az amerikai pénzverde ( United States Mint) adatai szerint csak az idén januárban 6107000 darabot adtak el, amely az előző havi forgalom háromszorosa. Szintén az ezüst iránti bizalom jele, hogy az ún. az ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) által birtokolt ezüst mennyisége január 19-én 1,7 százalékkal emelkedett, ilyen mértékű bővülésre pedig 2010 óta nem volt példa.

Tehát mit javasolhatunk az ezüst után érdeklődőknek erre az évre? Az előrejelzések szerint az ezüst jóval izgalmasabb és kiszámíthatatlanabb lesz „nagytestvérénél”. Mérvadó tengerentúli szakértők nagy árhullámzásokat várnak és az év második felére akár a 65-75 dollár/uncia árat sem tartják kizártnak, ami a jelenlegi 32-35 dollár képest nagyon szembetűnő különbség! Ebben az esetben az ezüsttel nagyon komoly nyereségre is szert lehet tenni rövid időn belül. Ezért az a befektető, aki az arany egyenletesen lassabb, de biztosnak tekintett erősödése mellett nagyobb kihívásokat is keres rövid távon a nemesfémek piacán, az ne habozzon, hanem keresse az ezüst „társaságát”!
Ugyanakkor a nemesfém-befektetéseink értékének megóvása érdekében továbbra is törekedjünk az optimálisnak tartott 80 százalék arany, 20 százalék ezüst arány fenntartására.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek